اتحادیه اروپا امروز ۳۲ شخص و شرکت را در لیست تحریم خود قرار داد که نام ابر آروان نیز در این لیست دیده میشود. در بخش دلایل این تحریم، اتحادیه اروپا عنوان کرده است که ابر آروان از سال ۲۰۲۰ یک بازیگر جدی در پروژههای دولتی و وزارت ارتباطات برای تهیه نسخهای جداگانه و ایرانی (ملی) از اینترنت بوده است؛ موضوعی که ابر آروان تکذیب میکند. در این مقاله به این خبر پرداختیم .
از زمانی که فعالیت یک شرکت ایرانی در حوزهی فناوری ابری در کشور آغاز شد، سوالات و ابهاماتی درباره “ابرآروان” مطرح بوده و این شایعات پس از اعلام مشارکت این شرکت در پروژه ابرایران و بار دیگر همزمان با اعمال محدودیتهای اینترنتی در کشور پررنگتر شد. شواهد نشان میدهد وجود این شرکت ایرانی که در کشورهای گوناگون و دیتاسنترهای مختلف سرور داشته و خدمات یکپارچه برای همه آنها در نظر گرفته به کسبوکارها کمک بسیاری کرده اما چرا با تمام خدماتی که این استارت آپ ارائه داده، همواره شنیده میشود که این شرکت در راستای اعمال محدودیت بر دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت اقداماتی انجام میدهد؟
معرفی شرکت بر آروان
ابرآروان یک شبکه تحویل محتوای ایرانی و یک شرکت رایانش ابریست که عرضهکنندهٔ زیرساخت یکپارچهٔ ابری به استارتآپها و کسبوکارهای ایرانی میباشد.
ابرآروان، ارائهدهندت سرویسها،بسترهای نرمافزاری به عنوان سرویس، VOD, رادار ابرآروان و ذخیرهسازی اشیا است. به گفته دنیای اقتصاد، این شرکت اکوسیستم ابری را برای ایران فراهم میکند. این شرکت در سال ۱۳۹۹ پنجاه هزار مشتری داشت.
ابر آروان چیست ؟
ابرآروان شرکتی در حوزهٔ فناوری ابری است که کار خود را از سال ۱۳۹۴ آغاز کرد و با دهها محصول و قابلیت ابری مختلف مانند شبکه تحویل محتوا (CDN)، ویدئو بهدرخواست، سرور ابری، پلتفرم ویدیویی، کانتینر ابری و ذخیرهسازی اشیاء (Object storage)، زیرساخت کسبوکارهای آنلاین، سازمانها و استارتاپها را تأمین میکند.
تاریخچه ابر آروان
تیم اولیهٔ ابرآروان در سال ۱۳۹۳ با هدف تولید محصولات فناورانهٔ ابری شروع به کار کرد. اعضای این تیم مؤسس چهار نفر بودند که اولین آشنایی آنها در مسابقات Worldskills شکل گرفته بود. این تیم در اسفند ۱۳۹۳ در مسابقهٔ نوآوری هلدینگ فناپ به عنوان تیم و محصول اول انتخاب شد. پس از چند ماه با سرمایهگذاری اولیهٔ فناپ به رقم ۳۰۰ میلیون تومان، فعالیت رسمی ابر آروان آغاز و در دی ۱۳۹۴ ثبت رسمی شد. اسفند همان سال این شرکت در بخش شرکتهای دانشبنیان به عنوان شرکت «نوپای سطح ۱» پذیرفته شد. در سال ۱۳۹۷ دومین مرحله از افزایش سرمایه این شرکت با ارزشگذاری ۲۰۰ میلیارد تومان توسط هلدینگ فناپ انجام شد و مجموع سهام این هلدینگ در شرکت ابرآروان به ۴۷٪ رسید
همکاری در محدودسازی و فیلترینگ اینترنت
بررسیهای مشترک وبگاه آلمانی نتسپولیتیک و مرکز پژوهشی کورکتیو”و همچنین روزنامه تاتس در آلمان، نام، مشخصات و آدرس شرکتی به نام سافت کلو” مستقر در میربوش در نزدیکی دوسلدورف را افشا کردند و مدعی شدند این شرکت زیرمجموعه ابر آروان است و در راهاندازی شبکه ملی اطلاعات و قطع اینترنت در ایران کمک میکند. به گفته آنها این شرکت در عمل چیزی جز یک نشانی پستی نیست. ولی در عین حال خود را به عنوان شرکتی آلمانی جا زده و کمترین اشارهای به ارتباط خود با ابرآروان نکردهاست. در پی افشای این ارتباط ابرآروان نیز با حذف نام سافت کلود از صفحه خود، به نوعی نشان داد که ظاهراً چیزی برای پنهانکاری وجود دارد و از انجام تحقیق در خصوص نقش خود در همکاری با حکومت ایران در قطع شدن اینترنت هراس دارد.
ماجرا تحریم ابر آروان چیست؟
اما چندی پیش از انتشار خبر تحریم اتحادیه اروپا، ایمیلهایی از دهها کسبوکار ایرانی در فضای مجازی منتشر شد که به ایمیلهای مراجع قضایی پاسخ داده بودند. بهطور معمول در تمام نقاط جهان این دست ایمیلها به کسبوکارهای اینترنتی بهویژه پلتفرمها و ارایهدهندگان خدمات زیرساختی ارسال میشود و این سرویسدهندگان موظفند نسبت به قوانین وضع شده از سمت نهادهای نظارتی مناطق و کشورهایی که در آنها سرویس میدهند، پاسخگو باشند. در این بین، چند ایمیل از ابر آروان نیز منتشر شد که منجر به واکنش در بین کاربران شبکههای اجتماعی شد.
این راستا این شرکت تاکید کرد که تنها بر سرویسهای خود دسترسی و نظارت داشته و تنها امکان قطع سرویس ابری کاربران خود را دارد. در این فرآیند، انجام حکم قضایی به معنای قطع سرویس ابری کاربران است و نه اعمال فیلترینگ اینترنت. این قطع سرویس در محصول CDN / DNS روی دامنه کاربر و در سرویس زیرساخت ابری، روی IP ابرک (سرور ابری) کاربر انجام میشود.
واکنش ابر آروان به تحریم
ابر آروان در آخرین رویداد سوار ابرها که ۲۸ فروردین برگزار شد، به شکل عمومی تمام اتهامهایی که به این شرکت وارد شده بود را رد و اعلام کرد میزبانی از کسبوکارها در ایران یا خارج ایران تفاوتی در تصمیم حاکمیت برای قطع اینترنت ایجاد نمیکند. ابر آروان همچنین در این رویداد، از بزرگترین سرمایهگذاری تاریخ ایران در حوزه دیتاسنتر ابری در این شرکت خبر داده بود. در آن تاریخ ابرآروان همچنین از سوی فناپ، ۱۵۰۰ میلیارد تومان ارزشگذاری شد.
واکنش ابر آروان به تحریم اتحادیه اروپا
«امروز انتشار خبر تحریم آروانکلاد از سوی اتحادیهی اروپا در حالی اعلام شد که چند ماهی است با ارایه دلایلی فنی و روشن، اتهامات واهی و ادعاهای بیاساس مبنیبر نقش داشتن در محدودیت یا قطع اینترنت را بارها رد کردهایم.
میپذیریم که در جنگ رسانهای در مقابل شایعهها و جعل واقعیت شکست خوردهایم و نتوانستهایم از حقانیت خود بهدرستی دفاع کنیم. اتهامات نادرست از طریق رسانههای اجتماعی و خبرگزاریها، بدون شواهد محکم، آن قدر تکرار شده که امروز مبنایی برای این تحریم ناعادلانه قرار گرفته است.
اثرپذیری و دنبالهروی نهادهای اروپایی از این اتهامهای یکطرفه و بیاساس، ناامیدکننده است. بدون شک برای احقاق حقوق مادی و معنوی خود به کمک مراجع دارای صلاحیت بینالمللی اقدام خواهیم کرد.
علاوهبر این، ما مسیرمان را به سمت توسعه محصولات ابری و خدمت به مشتریان خود ادامه خواهیم داد و به عنوان یک استارتآپ فناوری بینالمللی در اکوسیستم فناوری ابری، در کنار سایر ارایهدهندگان ابری در سراسر جهان رشد خواهیم کرد.»
محصولات و خدمات ابر آروان چیست ؟
محصول اصلی ابر آروان، CDN است. پویا پیرحسینلو مدیرعامل این شرکت مهر ۱۴۰۰ در مصاحبهای به دیجیاتو گفت در ایران سهم کلودفلر از بازار CDN حدود ۷۰ درصد و سهم ابر آروان ۲۵ درصد است. او همچنین گفته بود ۹۵ درصد بازار ایران در اختیار کلودفلر و ابر آروان است.
ماجرا دارایی نامشهود ابر آروان در کدال و بورس
در فروردین ۱۴۰۱ نیز آمارهای رسمی ابر آروان روی کدال منتشر شد. بررسی صورتهای مالی یک سال گذشته ابر آروان حکایت از درآمد عملیاتی 72 میلیارد تومانی و سود خالص 21 میلیارد تومانی برای این شرکت داشت. داراییهای نامشهود این استارتاپ نیز حدود 97 میلیارد تومان برآورد شده بود.