رد پای گوگل را می توان در هر جایی که وب، سخت افزار و نرم افزار وجود دارد دید! اندروید توسط گوگل ارائه شده و مدیریت می شود. در این مطلب قصد داریم در مورد سیستم عامل اندروید صحبت کنیم. اگر می خواهید بصورت کامل بدانید اندروید چیست و چه ویژگیهایی دارد لطفا در ادامه با سید علی ابراهیمی همراه باشید.
اندروید چیست ؟
اَندروید (به انگلیسی: Android) یک سیستمعامل موبایل است که گسترش آن با گوگل است. اندروید بر پایهٔ نسخهٔ اصلاحشدهای از هستهٔ لینوکس و دیگر نرمافزارهای متنباز طراحی شده و نخست در دستگاههای لمسی مانند تلفن هوشمند و تبلت استفاده شد.
هسته اصلی سیستم عامل تکامل یافته اندروید از سیستم عامل لینوکس گرفته شده است. در واقع می توان اندورید را برگرفته از لینوکس دانست گرچه تفاوت های بسیاری وجود دارد اما مهم این است که ساختار اندروید بر اساس لینوکس است. جالب است بدانید که درصد گوشی های استفاده کننده از اندروید بسیار بالاست و در رتبه نخست قرار دارد.
سیستم عامل اندروید چیست ؟
اندروید یک سیستم عامل مبتنی بر لینوکس است که برای دستگاههای تلفن همراه، تبلت، لپ تاپ و سایر دستگاههای هوشمند طراحی شده است. android توسط شرکت گوگل توسعه داده شده است و اجازه میدهد به توسعهدهندگان نرمافزارهای مختلف از جمله بازیها، برنامههای کاربردی و ابزارهای متفاوت برای این سیستم عامل تولید کنند. اندروید برای کاربران خیلی راحت و قابل فهم است و این مسئله باعث شده که پس از عرضه اولین نسخه در سال ۲۰۰۸، به سرعت محبوبیت بسیار زیادی پیدا کند.
تاریخه android
در اوت ۲۰۰۵ شرکت گوگل شرکت اندروید واقع در پالو آلتو، کالیفرنیا را خرید. شرکت کوچک اندروید که توسط اندی رابین، ریچ ماینرز، نیک سیرز و کریس وایت راهاندازی شده بود، در زمینهٔ تولید نرمافزار و برنامههای کاربردی برای تلفنهای همراه فعالیت میکرد. اندی رابین، مدیر عامل اجرایی این شرکت، پساز پیوستن اندروید به گوگل، به سمت قائممقام مدیریت مهندسی این شرکت و مسئول پروژهٔ اندروید در گوگل منصوب شد.
تاریخچه سیستم عامل اندروید به اوایل دهه ۲۰۰۰ بازمیگردد، زمانی که شرکتی به نام Android Inc. تاسیس شد. مؤسسان این شرکت اصلاحطلبانِ Andy Rubin، Rich Miner، Nick Sears و Chris White بودند. شرکت Android Inc. در آغاز به توسعه نرمافزار برای دوربینهای دیجیتال میپرداخت، اما پس از مدتی به خاطر ایدههای بیشتری در حوزه سیستم عامل هوشمند، به توسعه سیستم عامل اختصاص داد.
در سال ۲۰۰۵، شرکت Google شرکت Android Inc. را خریداری کرد و توسعه سیستم عامل اندروید را ادامه داد. نسخه اولیه این سیستم عامل در سال ۲۰۰۸ منتشر شد و در دستگاه HTC Dream به بازار عرضه شد. از آن زمان به بعد، سیستم عامل اندروید به سرعت محبوبیت بسیار زیادی پیدا کرد و در حال حاضر در بیشتر دستگاههای هوشمند، تبلتها، رایانههای لوحی و سایر دستگاههای قابل حمل استفاده میشود.
سیستم عامل چیست؟
سیستم عامل ، یک نرم افزار کامپیوتری است که برای یکپارچه سازی منابع سخت افزاری و نرم افزاری کار میکند. مانند IOS ! بنابراین، سیستم عامل به انواع سخت افزار کمک میکند تا در کنار یکدیگر کار کرده و در عین حال بستری برای انتقال اطلاعات و بخشهای نرم افزاری فراهم میکند. بنابراین، سیستم عامل Android در گوشی های هوشمند، بهعنوان مدیر، عملکرد سختافزار گوشی و برنامههایی که روی آن نصب کردهاید را کنترل میکند.
محبوبیت اندروید
شاید بتوان گفت که اندروید تقریبا محبوب ترین سیستم عامل جهان است. به نحوی که در جدیدترین آمارهای سال 2022، اندروید با 69.74% سهم در بازار سیستم عامل های موبایل، در صدر قرار داشته و با iOS اپل که با %29.49 در رده دوم جهان واقع شده، فاصله قابل توجهی دارد.
میزان محبوبیت اندروید چقدر است ؟
محبوبیت اندروید به عنوان سیستم عامل موبایل بسیار بالاست. آمارهای اخیر نشان میدهد که اندروید در حال حاضر بیش از ۷۵٪ از بازار دستگاههای هوشمند جهان را به خود اختصاص داده است. با توجه به اینکه بیش از ۲٫۵ میلیارد فعال از این سیستم عامل استفاده میکنند، میتوان گفت که اندروید یکی از پرمصرفترین و پرطرفدارترین سیستمعاملهای جهان محسوب میشود.
چرا اندروید محبوب است ؟
اندروید به عنوان یک سیستم عامل موبایل و تبلت ، در بین کاربران جهانی بسیار محبوب است. برخی از دلایلی که باعث شدهاند که اندروید به یکی از پرطرفدارترین سیستمعاملهای دنیا تبدیل شود، عبارتند از:
- قابلیت چند وظیفهای: سیستم عامل اندروید به کاربران اجازه میدهد تا بر روی دستگاه خود چندین نرم افزار را همزمان اجرا کنند.
- متن باز بودن: اندروید یک سیستم عامل متن باز است که به افراد و شرکتها امکان میدهد که آن را تغییر دهند و آن را با توجه به نیازهای خود سفارشی کنند.
- پشتیبانی از برنامههای غنی: سیستم عامل اندروید پشتیبانی از برنامههای پیچیدهتر و قدرتمندتری مانند برنامههای بازی و برنامههای کاربردی مختلف دارد.
- محیط کاربری زیبا و ساده: اندروید برخلاف برخی از سیستمهای عامل رقیب، یک رابط کاربری بسیار زیبا و کارآمد دارد که به راحتی قابل فهم است.
- پشتیبانی از نصب رامهای سفارشی: روت کردن دستگاه با سیستم عامل اندروید به کاربران اجازه میدهد تا رامهای سفارشی را در دستگاههای خود نصب کنند و قابلیتهای جدیدی که در رامهای سفارشی فراهم است را تجربه کنند.
- توسعه آسان برنامه: برای توسعه برنامه برای اندروید، از زبانهای برنامهنویسی مختلفی مانند Java، Kotlin و C++ استفاده میشود که به توسعهدهندگان کمک میکند تا برنامههای با کارآیی بالا و قابلیتهای فراوان بسازند.
- پشتیبانی از Google Play Store: Google Play Store یک بازار آنلاین بزرگ است که به کاربران اندروید امکان دسترسی به هزاران برنامه و بازی را میدهد.
در کل، اندروید با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد خود، برای کاربران جهانی بسیار جذاب و جالب است و به عنوان یکی از پرطرفدارترین سیستمعاملهای دنیا شناخته می
مزایا اندروید نسبت به IOS !
- میتوانید برنامهها را خارج از پلیاستور دانلود و نصب کنید
- پر از نوآوریهای سختافزاری است
- فضای ذخیرهسازی قابل ارتقا دارند
- برندها و مدلهای زیادی برای انتخاب وجود دارد
- قابلیت شخصی سازی
- قیمت مقرون به صرفه
- اپن سورس بودن
- اپلیکیشنهای بیشتر
پشتیبانی از اندروید بر عهده کیست ؟
پشتیبانی از سیستم عامل اندروید بر عهده شرکت گوگل است. گوگل به عنوان توسعهدهنده اصلی اندروید، وظیفه پشتیبانی، بهروزرسانی و بهینهسازی این سیستم عامل را بر عهده دارد. همچنین، گوگل از طریق Google Play Services و Google Play Store نیز به توسعهدهندگان زیرساختهای لازم برای ارائه برنامهها و خدمات به کاربران را فراهم میکند.
همچنین، شرکتهای تولید کننده دستگاههای هوشمند و تبلت نیز مسئولیت پشتیبانی از نسخههای خاص اندروید را بر عهده دارند که برای دستگاههای خود توسعه داده شدهاند. به عنوان مثال، شرکت سامسونگ مسئولیت پشتیبانی از نسخههای اندرویدی را که بر روی دستگاههای خود نصب شدهاند، بر عهده دارد. همچنین، شرکتهای دیگری مانند هوآوی، سونی و ال جی نیز برای دستگاههای خود اقدام به توسعه و پشتیبانی از نسخههای خاصی از اندروید میکنند.
در کل، گوگل به عنوان توسعهدهنده اصلی اندروید، مسئولیت اصلی پشتیبانی، بهروزرسانی و بهینهسازی این سیستم عامل را بر عهده دارد و شرکتهای تولید کننده دستگاههای هوشمند نیز برای دستگاههای خود پشتیبانی از نسخههای خاصی از اندروید را بر عهده دارند.
امکانات شخصی سازی اندروید چیست ؟
اندروید به کاربران امکانات بسیاری جهت شخصیسازی داده است. برخی از ویژگیهای اندروید برای شخصیسازی عبارتند از:
- تغییر تصویر پس زمینه: کاربران میتوانند تصاویر پسزمینه دستگاه خود را با تصاویر مورد علاقه خود تعویض کنند.
- تغییر صفحه قفل: با استفاده از این ویژگی، کاربران میتوانند صفحه قفل خود را با تصاویر خود تغییر دهند.
- تغییر قلم: در android ، کاربران میتوانند قلم نوشتاری را با توجه به سلیقه خود تغییر دهند.
- تغییر پوسته: با استفاده از پوستههای مختلف، کاربران میتوانند ظاهر دستگاه خود را تغییر دهند.
- تغییر آیکون ها: با استفاده از نرمافزارهای مختلف، کاربران میتوانند آیکونهای برنامههای خود را با آیکونهای دلخواه تعویض کنند.
- تغییر صداها: در android ، کاربران میتوانند صداهای دستگاه خود را با صداهای دلخواه تعویض کنند.
- استفاده از ویجتها: کاربران میتوانند از ویجتهای مختلف برای نمایش اطلاعات محبوب خود در صفحه نمایش استفاده کنند.
- تغییر پسزمینه صفحه نمایش خانه: کاربران میتوانند پسزمینه صفحه نمایش خانه خود را با تصاویر مورد علاقه خود تغییر دهند.
- تغییر تم: با استفاده از تمهای مختلف، کاربران میتوانند ظاهر کلی دستگاه خود را تغییر دهند.
در کل، اندروید به کاربران امکانات بسیاری جهت شخصیسازی داده است تا کاربران بتوانند ظاهر و عملکرد دستگاه خود را به سلیقه خود تغییر دهند.
مزایا اندروید نسبت به ios چیست ؟
هر دو سیستم عامل android و iOS برای دستگاههای هوشمند بسیار قابل استفاده و بهترین نکات را در اختیار کاربران خود قرار میدهند، اما android تعدادی از ویژگیهای منحصر به فرد را نسبت به iOS دارد. برخی از مزایای سیستم عامل اندروید عبارتند از:
- انعطاف پذیری: از آنجا که اندروید یک سیستم عامل با منبع باز است، توسعه دهندگان برای ساخت برنامه های خود به آن دسترسی دارند.
- امکانات سفارشی سازی: اندروید به کاربران امکانات سفارشی سازی بیشتری را نسبت به iOS می دهد. از جمله آنکه کاربران میتوانند صفحه نمایش خود را به دلخواه تغییر دهند و از ویجتهای مختلف استفاده کنند.
- انتخاب دستگاه: اندروید برای متنوع کردن گزینههای دستگاههای هوشمند، در بازار خیلی بیشتری از iOS حضور دارد. این به کاربران اجازه میدهد تا دستگاهی را انتخاب کنند که به بهترین شکل با نیازهای آنها سازگار است.
- امکانات ارتباطی: از جمله امکانات ارتباطی که android نسبت به iOS بیشتری دارد، ارسال فایلهای بزرگ و ارتباط با دستگاههای دیگر از طریق بلوتوث و NFC میباشد.
- مدیریت فضای ذخیره سازی: برای بسیاری از دستگاههای android ، مدیریت فضای ذخیره سازی بسیار ساده است و کاربران میتوانند با استفاده از کارت حافظه خارجی، فضای ذخیره سازی خود را افزایش دهند.
در کل، بسیاری از مزایای android نسبت به iOS، همان ویژگیهایی است که این سیستم عامل را به یک گزینه مناسب برای کاربرانی تبدیل کرده است که به دنبال حالتی انعطاف پذیر و قابل تنظیم هستند.
سرویس گوگل پلی android چیست؟
هسته اندروید، Open Source است. این نرم افزار به عنوان بخشی از پروژه متن باز android که در اصطلاح AOSP نامیده میشود، قرار میگیرد و نسخه خالص و ابتدایی android است. با این حال، اندرویدی که شما در گوشی هوشمند خود میبینید، با این نسخه ابتدایی تفاوت داشته و حتی برخی نرم افزارهای دیگر نیز به صورت پیش فرض روی آن نصب شدهاند. بیشتر این نرم افزارها تحت سیستمی به نام Google Play Services هستند که سرویسهای گوگل مانند گوگل پلی، جیمیل، یوتیوب و … را به android میآورد.
هسته اندروید چیست ؟
هسته اندروید (Android Kernel) به مثابه قلب سیستم عامل android عمل میکند. کرنل android ، نوعی نرمافزار است که برای اجرای تغییرات و دستورالعملهای سیستمی در این سیستم عامل به کار میرود.
android یک هسته لینوکسی است که شامل اجزا و قابلیتهای بسیاری است که برای اجرای سیستم عامل android نیاز است. برخی از وظایف هسته اندروید عبارتند از:
- مدیریت منابع: هسته android برای مدیریت منابع دستگاههای هوشمند مانند صفحه نمایش، حافظه، پردازنده، بلوتوث و غیره طراحی شده است.
- مدیریت دستگاه: هسته android به دستگاه کمک می کند تا با دیگر دستگاهها یا شبکههای بیسیم مختلف ارتباط برقرار کند.
- مدیریت امنیت: هسته android به منظور حفاظت از دستگاه و اطلاعات کاربر، برای اجرای امکانات امنیتی طراحی شده است.
- پشتیبانی از درایورها: هسته android برای پشتیبانی از درایورهای سختافزاری دستگاه طراحی شده است تا بتواند با سختافزارهای مختلف ارتباط برقرار کند.
- مدیریت حافظه: هسته android برای مدیریت حافظه دستگاهها و اجرای عملیات خواندن و نوشتن از و بر روی حافظه طراحی شده است.
در کل، هسته android به عنوان قلب و اصلیترین بخش سیستم عامل android عمل میکند و برای تضمین کارکرد صحیح دستگاههای هوشمند، ارائه خدمات، مدیریت حافظه و منابع و امنیت طراحی شده است.
نسخه های android | اولین تا اخرین نسخه اندروید چیست ؟
نسخه اولیه android با نام کدی “Astro” در سال ۲۰۰۸ منتشر شد. این نسخه برای دستگاه HTC Dream عرضه شد.
پس از آن، همواره نسخههای جدیدتری از android منتشر شدند. بعضی از مهمترین نسخههای android عبارتند از:
- نسخه Android 1.5 Cupcake
- نسخه Android 2.0/2.1 Eclair
- نسخه Android 2.2 Froyo
- نسخه Android 2.3 Gingerbread
- نسخه Android 4.0 Ice Cream Sandwich
- نسخه Android 4.1/4.2/4.3 Jelly Bean
- نسخه Android 4.4 KitKat
- نسخه Android 5.0/5.1 Lollipop
- نسخه Android 6.0 Marshmallow
- نسخه Android 7.0 Nougat
- نسخه Android 8.0/8.1 Oreo
- نسخه Android 9 Pie
- نسخه Android 10
- نسخه Android 11
- نسخه Android 12
نسخههای اندروید تلاش میکنند تا با به روز رسانیهای خود، با توجه به نیازهای کاربران و تکنولوژیهای جدید، بهبودهای بسیاری را در این سیستم عامل ایجاد کنند.
رابطه اندروید با جاوا
زبان جاوا به دلیل قدرتمند و رایگان بودن آن یک انتخاب منطقی برای پلتفرم android است.نرمافزارهای جانبی android با استفاده از زبان جاوا نوشته میشوند و برای ارتباط با لایههای زیرین سیستمعامل میتوانند از کتابخانههای جاوایی اندروید استفاده کنند. بخش رابط کاربری سیستمعامل اندروید با زبان جاوا نوشته شدهاست و بسیاری از برنامههای android هم با جاوا نوشته شدهاند. اما این سیستمعامل، Java Virtual Machine ندارد. زبان جاوا به دلیل شی گرا بودن به کتابخانه های کلاس گسترده ای دسترسی دارد که به شما در توسعه کمک می کند.
ارتباط اندروید با جاوا چیست ؟
android برای توسعه برنامهها از زبان جاوا (Java) استفاده میکند. در واقع، تمام برنامههای android که بر روی دستگاه های موبایل و تبلت های اجرا می شوند با استفاده از زبان جاوا و به صورت کدهای دالکوی یا Bytecode نوشته میشوند. به علاوه، Google Android SDK (Software Development Kit)، بسته ای از ابزارهای توسعه نرمافزار را فراهم میکند که برای توسعه برنامهها با استفاده از زبان جاوا و برای سیستم عامل اندروید به کار میرود.
برنامه نویسانی که با زبان جاوا آشنایی دارند، میتوانند به راحتی از این زبان در توسعه برنامههای android استفاده کنند. برای مثال، برنامههای android میتوانند حتی از کتابخانههای جاوا نیز استفاده کنند و این به برنامهنویسان کمک میکند تا برنامههای پیچیدهتری با استفاده از زبان جاوا بنویسند.
در کل، بستر توسعه android با استفاده از زبان جاوا، به برنامهنویسان کمک میکند تا برنامه هایی با کارایی بالا و قابلیت های گسترده برای دستگاه های هوشمند اندروید بنویسند.
رووت در اندروید چیست ؟ ROOT چیست ؟
روت (Root) کردن یک دستگاه android به معنای دسترسی به سطح سیستم عامل اندروید و حذف محدودیتهای تحریم شده توسط سازندگان دستگاه است. با روت کردن دستگاه، کاربر مجوزهای بیشتری در دستگاه خود دارد و میتواند برنامههای پیچیدهتری را نصب کند و به تنظیمات سیستم عامل دسترسی داشته باشد.
بعضی از مزایای روت کردن دستگاه عبارتند از:
- نصب برنامههایی که نیاز به دسترسی سطح سیستم دارند: برخی از برنامهها نیاز به دسترسی به سطح سیستم دارند که در دستگاههای غیر روت شده قابل اجرا نیستند.
- پشتیبانی از فایلهای Nandroid Backup: با روت کردن دستگاه، کاربران میتوانند از فایلهای Nandroid Backup برای پشتیبان گیری از دستگاه خود استفاده کنند.
- برطرف کردن مشکلات عملکرد: با روت کردن دستگاه، کاربران به امکان زیادی برای تغییر تنظیمات سیستم و حذف برخی برنامههایی که مشکلات عملکردی دارند دسترسی دارند.
- بهبود کارایی دستگاه: با روت کردن دستگاه، کاربران میتوانند برای بهبود کارایی دستگاه خود تغییراتی در تنظیمات سیستم اعمال کنند.
- نصب رامهای سفارشی: با روت کردن دستگاه، میتوانید رامهای سفارشی را نصب کنید و قابلیتهای جدیدی که در رام سفارشی فراهم است را تجربه کنید.
در کل، روت کردن دستگاه اندروید میتواند برای کاربرانی که به دنبال کنترل بیشتری بر دستگاه خود هستند، مفید باشد اما باید توجه داشت که روت کردن دستگاه نیز ممکن است به مخاطبان امنیتی ضعیفتری منجر شود و اختلالاتی در سیستم عامل ایجاد کند.
دستگاه های android
اغلب افراد، android را تنها به سیستم عامل گوشی های هوشمند می شناسند. در حالی که علاوه بر گوشی ها، بسیاری از تبلت ها نیز به وسیله این سیستم عامل مدیریت می شوند. در برخی از ساعت های هوشمند نیز سیستم عامل android به کار رفته است؛ اگرچه ممکن است با نام سیستم عامل Wear OS شناخته شود، اما در حقیقت یک سیستم عامل مبتنی بر android است. بدین معنا که بر اساس همان کدهای اصلی Android، تغییراتی ایجاد شده است. android همچنین بر روی برخی تلویزیون های هوشمند نیز اجرا می گردد.
چه دستگاه هایی از اندروید پشتیبانی می کنند ؟
اندروید به عنوان یک سیستم عامل موبایل و تبلت، بر روی دستگاههای مختلفی قابل اجرا است. برخی از دستگاههایی که از اندروید پشتیبانی میکنند عبارتند از:
- گوشیهای هوشمند سامسونگ: شامل خانواده گلکسی (Galaxy) و نوت (Note) میشود.
- گوشیهای هوشمند هوآوی: شامل خانواده P و Mate میشود.
- گوشیهای هوشمند شیائومی: شامل خانواده Redmi و Mi میشود.
- گوشیهای هوشمند OnePlus
- گوشیهای هوشمند Sony Xperia
- گوشیهای هوشمند LG V و G
- گوشیهای هوشمند Google Pixel
- تبلت های سامسونگ Galaxy Tab و Note
- تبلت های هوآوی MediaPad
- تبلت های Lenovo Tab و Yoga Tab
- تبلت های Asus ZenPad و Transformer Pad
- تبلت های Google Nexus
و بسیاری دستگاههای دیگر نیز از اندروید پشتیبانی می کنند. به علاوه، شرکتهای مختلفی مانند Nokia و BlackBerry نیز در گذشته از اندروید پشتیبانی کرده اند.
امروزه اندروید با توجه به پوشش گستردهای که بر روی دستگاههای هوشمند و تبلت مختلف دارد، به عنوان یکی از محبوبترین سیستمعاملهای دنیا شناخته شده است.
به جز گوشی در چه دستگاه هایی اندروید پشتیبانی می شود ؟
علاوه بر گوشیهای هوشمند، اندروید در دستگاههای دیگر نیز پشتیبانی میشود. به عنوان مثال:
- تبلتهای هوشمند: تبلتهای سامسونگ Galaxy Tab و Note، تبلتهای هوآوی MediaPad، تبلتهای Lenovo Tab و Yoga Tab و تبلتهای Asus ZenPad و Transformer Pad.
- دستگاههای بازی: دستگاههایی مانند شیائومی Black Shark و Razer Phone از اندروید پشتیبانی میکنند.
- دستگاههای خودرو: برخی از دستگاههای خودرو که دارای سیستمهای اطلاعاتی و سرگرمی هستند، از اندروید استفاده میکنند.
- ساعتهای هوشمند: برخی از ساعتهای هوشمند مانند سامسونگ Galaxy Watch از سیستم عامل اندروید استفاده میکنند.
- دستگاههای تلویزیون هوشمند: برخی از تلویزیونهای هوشمند مانند تلویزیونهای سامسونگ و ال جی با استفاده از سیستم عامل اندروید کار میکنند.
- دستگاههای لوازم خانگی هوشمند: برخی از دستگاههای لوازم خانگی هوشمند مانند دوربینهای نظارتی و سیستمهای گرمایش و سرمایش از سیستم عامل اندروید استفاده میکنند.
- دستگاههای صنعتی: در برخی صنایع، دستگاههایی که برای کنترل و مانیتورینگ استفاده میشوند، از سیستم عامل اندروید استفاده میکنند.
در کل، اندروید به عنوان یک سیستم عامل قابل استفاده در دستگاههای مختلف شناخته میشود و پشتیبانی از آن در دستگاههای مختلف به توسعهدهندگان بیشتری امکانات و مزایا برای طراحی برنامه و ارائه خدمات به کاربران میدهد.
آیا این مقاله برای شما مفید بود ؟ درمورد گوشی ایرانی جی ال ایکس شاهین 3 بیشتر بدانید !