زمانی که بخواید شارژر واسه گوشی بخرید با یه سری اصطلاحات مواجه میشید مثل QC و PD ،IQ ،GAN و خیلی چیزهای دیگه که میتونه شما رو گیج کنه. شارژ کردن گوشی هم یه مقوله مهم هست و موقعی که بخواید گوشی رو شارژ کنید، احتمال داره که به باتری گوشی شما آسیب برسه در صورتی که آداپتور درستی انتخاب نکنید. الانم که نصف گوشی هایی که توی بازار موجوده داخل جعبه آداپتوری وجود نداره، برای همین توی این ویدیو میخوایم بهتون بگیم اگه خواستید آداپتور بخرید باید به چه نکاتی توجه کنید. پس تا آخر راهنمای خرید آداپتور شارژ انکر همراه SAE22 باشید.
آداپتور شارژر چیست ؟
آداپتور شارژر، یک دستگاه الکترونیکی است که برای شارژ کردن دستگاههای الکترونیکی مانند تلفن همراه، تبلت، لپتاپ، دوربین و غیره به کار میرود. این دستگاه شامل یک ورودی AC (تغذیه از برق شهری) و یک خروجی DC (تغذیه با ولتاژ مستقیم) است که به دستگاه الکترونیکی مورد نظر متصل میشود.
آداپتورهای شارژر برای شارژ کردن دستگاهها، از یک منبع تغذیه ولتاژ متناوب AC استفاده میکنند و این ولتاژ را به ولتاژ مستقیم DC تبدیل میکنند که دستگاه الکترونیکی مورد نظر با آن شارژ میشود. برای این کار، آداپتور شارژر معمولاً به کمک یک ترانسفورماتور، دیودها، خازنها و مدارهای الکترونیکی دیگر، ولتاژ AC ورودی را به ولتاژ DC خروجی تبدیل میکند.
آداپتورهای شارژر مختلفی برای دستگاههای الکترونیکی مختلف وجود دارد که با توجه به نوع دستگاه و نیاز به ولتاژ و جریان مشخص برای شارژ، باید آداپتور مناسب را انتخاب کرد. همچنین، برخی آداپتورهای شارژر همراه با قابلیتهایی مانند شارژ سریع، شارژ بیسیم و دارای چندین خروجی برای شارژ چند دستگاه همزمان هستند.
راهنما خرید آداپتور شارژر گوشی
برای خرید آداپتور شارژر گوشی، میتوانید به موارد زیر توجه کنید:
- سازگاری با گوشی: در هنگام خرید آداپتور شارژر، حتماً باید اطمینان حاصل کنید که آن با مدل گوشی شما سازگار است. برای این کار میتوانید به دفترچه راهنمای گوشی خود مراجعه کنید.
- قدرت خروجی: توان خروجی آداپتور شارژر باید به اندازه کافی باشد تا گوشی شما را به طور کامل شارژ کند. برای گوشیهایی با باتری بزرگتر، آداپتور با توان خروجی بیشتر لازم است.
- محافظت از گوشی: آداپتور شارژر باید دارای محافظتهای لازم برای جلوگیری از خرابی گوشی شما باشد. به طور معمول، آداپتورهای شارژر با محافظتهایی مانند حفاظت از ولتاژ بالا، حفاظت از جریان بالا و حفاظت از دما تجهیز شدهاند.
- کیفیت ساخت: آداپتور شارژر باید از کیفیت ساخت بالا برخوردار باشد تا به طول عمر بیشتری دست یابد. انتخاب آداپتور با برند معتبر و بازخورد مثبت از سایر کاربران میتواند به شما در این زمینه کمک کند.
- سایر ویژگیها: برخی آداپتورهای شارژر دارای ویژگیهایی مانند سریع شارژی، پورتهای USB اضافی و یا کابل شارژر جمعشونده هستند. این ویژگیها در برخی موارد میتوانند به شما کمک کنند تا از استفاده از محصولات دیگر جهت شارژ گوشی خود صرفهجویی کنید.
نکته: قبل از خرید آداپتور شارژر، حتماً باید مطمئن شوید که از فروشگاههای معتبر خرید میکنید و محصولات ارائه شده دارای گواهینامههای لازم برای استفاده در کشور شما هستند.
فناوری QC یا Quick Charge
اول از از همه با QC شروع میکنم. QC مخفف Quick Charge هسته. این فناوری که توسط کوالکام ساخته شده که پردازنده موبایل ها رو میسازه و تراشه های اسنپدراگون معرف حضور همه هست. فناوری QC که نسخه های 1 2 3 4 و 4 پلاس داره میاد چی کار میکنه؟ کاری که میکنه اینه که با یه سری میکرو کنترلر میاد با ولتاژ و آمپراژ بازی میکنه و متناسب با باتری گوشی شما بهترین توانی که گوشی تون میتونه دریافت کنه در یه بازه زمانی به گوشیتون میده! گیج شدید؟ الان بهتون بیشتر توضیح میدم، مثلا اگر گوشی شما زیر 20 درصد شارژ داشته باشه میاد ولتاژ زیاد میده به همراه آمپراژ بالا که بتونه سریع تر شارژ بشه و بعد که مثلا رسید به 50 درصد، یه مقداری از ولتاژ و از آمپراژ کم میکنه که یه ذره سبک تر شارژ بشه. اگر دقت کنید گوشی تون از 70 80 درصد به بعد دیرتر شارژ میشه که دلیلش همین موضوع هست. اگر فناوری qc داشته باشه یا فناوری های مشابه دیگه ای که وجود داره میاد، ولتاژ و آمپراژ رو باهاش بازی میکنه که باعث گرمای زیاد و گرم شدن بیش از حد باتری گوشی نشه که باعث آسیب رسوندن به باتری بشه. پس میتونیم نتیجه بگیرم که اگر آداپتوری که دارید میگیرید این فناوری qc رو پشتیبانی میکنه میتونه عمر باتری شما رو افزایش بده و هر چقدر نسخه بالاتری رو پشتیبانی کنه میتونه توان بالاتری رو مدیریت کنه و باعث بشه آسیب کمتری به گوشی شما وارد بشه.
فناوری PD یا Power Delivery
حالا PDچیه؟ PD هم دقیقا همونه، یعنی کاری که کوالکام با اسم QC داره انجام میده PD داره با یه اسم دیگه انجام میده ولی با این تفاوت که توان بیشتری میتونه به گوشی تون بده و اون ولتاژ و آمپر رو بالاتر ببره. اگر یه آداپتوری تکنولوژی PD داشته باشه میتونه تا 100 وات بهتون توان بده و این 100 واته باعث میشه که بتونید در کنار گوشی تون باهاش لپ تاپتون، تبلتتون و یا هر چیز دیگه ای رو هم شارژ کنید. پس PD هم با بازی کردن ولتاژ و آمپراژ که ضربدر هم بشن، میشن توان میاد بازی میکنه و بهتون یه خروجی بالای میده که تا 100 وات میتونه بره و دقیقا همون میکرو کنترلر ها اینجا هم وجود داره و اگر یه آداپتوری قابلیت PD داشته باشه علاوه بر اینکه میتونه بهینه ترین میزان شارژ رو به دستگاه شما برسونه، توانش هم از QC بالاتره.
فناوری Fast charge چیست؟
مگر میشود مطلبی در مورد راهنمای خرید شارژر گوشی باشد ولی صحبت از فناوری شارژ سریع به میان نیاید؟ طی چند سال اخیر اندازه و کیفیت نمایشگر گوشیهای هوشمند بیشتر شد و همچنین قابلیتهایی مثل نرخ نوسازی 120 هرتزی به گوشیها اضافه شد و به همین دلیل شرکتهای سازنده مجبور شدند ظرفیت باتری اسمارت فونها را افزایش دهند. این افزایش ظرفیت باتری باعث میشد که مدت زمان شارژ گوشی بسیار طولانی شود و برای حل این مشکل فناوری شارژ سریع بهوجود آمد.
فناوری Power IQ
حالا بریم سراغ یه فناوری دیگه به نام Power IQ که مخصوص برند انکره و در حقیقت همون QC کوالکام اما ساخت انکره، یعنی انکر اومده این تکنولوژی رو توسعه داده که با همون میکروکنترولر ها بیاد ولتاژ و آمپر رو بازی کنه و بهترین خروجی متناسب با گجتی که دارید شارژر می کنید رو بهش برسونه. حالا اون IQ متناسب با ورژنی که داره ترکیب QC و PD هم میتونه باشه، اگر IQ ورژن 4 باشه یه فناوری QC 3.0 داره و یه PD 3.0 یعنی میکس این دو تا رو به شما میده. پس اگر آداپتور بخرید این IQ داشتن میتونه PD و QC رو همزمان با خودش به همراه داشته باشه و نکته جذاب ترش اینجاست که فناوری IQ روی گرما و مدیریت گرما هم تاثیر میزاره و بهینه ترین حالتی که میتونه توان به گوشی شما یا گجت های شما برسه رو بهشون میرسونه.
فناوری GaN
آخرین تکنولوژی گان نام داره و این فناوری گان (GAN) همون گالیوم نیتریده که میاد توان رو تا جایی که میتونه و کشش داره بالا میبره ولی گرما رو تا پایینترین حالت ممکن کاهش میده و این نهایت بهینه شدنه، یعنی اینکه این تکنولوژی زور میزنه تا عامل مخرب باتری، اتم، یون یا هر چیزی که اون باتری رو تشکیل میده و گرما هست رو کنترل میکنه ولی بیشترین توان و خروجی رو به شما میده. پس اگر یه آداپتور شارژ خواستید بخرید حواستون باشه اگر اون گان رو داشته باشه دیگه خیالتون از بابت گرمای زیاد راحت میتونه باشه، چون دیگه خیلی گرم نمیشه و بیشترین توان ممکنه رو به گوشی یا دستگاه شما میده.
شارژهای انکر دارای انواع و اقسام فناوری های پیشرفته
حالا اینجا چند تا آداپتور داریم از برند Anker. یه نکته ای رو بهتون بگم اینجا، چرا 4 تا آداپتور داریم؟ چون گوشی با گوشی فرق میکنه و هیچ موقع توصیه نمیشه که شما یه گوشی رو که 30 وات میتونه شارژ بگیره و باتریش توان 30 واتی داره، شما بیاید با آداپتور 100 واتی شارژ کنید، یا مثلا گوشی که توانش 67 واته رو خوب نیست که با آداپتور 25 واتی شارژ کنید. پس نکته مهمی که لازمه توجه کنید اینه که ببینید که گوشی شما توانایی گرفتن چقدر توان خروجی رو داره و بیاید دقیقا همون آداپتور رو براش بخرید. این آداپتورهایی که از انکر اینجا هست تقریبا همه شون تکنولوژی IQ رو دارن و اینکه IQ در کنار فناوری گان قرار داره، مثلا یه دونه 65 وات اینجا داریم که با این 65 وات که هم PD داره، هم گان رو داره و هم IQ می تونید گوشی هاتون رو شارژ کنید، IQ میاد متناسب با توان دستگاه شما خروجی رو بهش میده و فناوری GaN باعث میشه که خیلی داغ نکنه و از طرفی میتونید مثلا لپ تاپتون رو هم باهاش شارژ کنید. اولین آداپتور 65 وات خروجی بهتون میده که قشنگ تنظیم شده با گجت شما و میتونه به خاطر تکنولوژی هایی که داره این خروجی رو متناسب به دستگاه بده. برندش هم که برند انکر هست و بارها راجع به این برند صحبت کردیم و یه برندی هست که نام آشنایی داره، یا مثلا یه آداپتور دیگه اینجا داریم دوتا خروجی داره، یه دونه USB-A و یه دونه تایپ سی که جفتشون IQ رو داره ولی USB-A فقط IQ 2.0 داره ولی تایپ سی IQ 3.0 داره یعنی چی؟ یعنی با اون تایپ سی شما فناوری PD هم دارید ولی تکنولوژی GAN رو این یکی پشتیبانی نمی کنه ولی همون IQ میتونه تا حد زیادی گرما رو کنترل کنه. توان خروجی 60 وات داره ولی این 60 وات در حقیقت بین این دو پورت تقسیم میشه یعنی مجموع دوتا پورت میتونن به شما 60 وات رو بدن، یه دونه پورت به تنهایی نمی تونه 60 وات به شما خروجی بده. این آداپتور میتونه به درد کسانی بخوره که مثلا یه ساعت هوشمند دارن و میخوان همزمان هر دو رو با هم دیگه شارژ کنن، پورت تایپ سی میتونه تا 45 وات بهتون خروجی بده و مابقی توان هم به اون پورت تایپ A که به درد گجت های دم دستی تون میخوره میرسه.
مدل بعدی که داریم مجدد 35 وات توان داره و دوتا خروجی داره، یه دونه PD تایپ سی داره و یکی IQ 2.0 که تایپ A هست و دقیقا مثل همون مدل قبلیه ولی این یکی PD داره، این مدل هم تا 35 وات میتونه بهتون خروجی بده و میتونید گجت های مختلف تون رو باهاش شارژ کنید. تکنولوژی گان نداره و مدل آخری هم یه مدل 30 واته که به درد آیفون ها بیشتر میخوره و یه دونه خروجی تایپ سی IQ داره و خیلی راحت و شیک می تونید گجت ها و گوشی هاتون رو باهاش شارژ کنید.
چطور بفهمیم شارژر باکیفیتی خریدهایم؟
یکی از مهمترین ویژگیهایی که باید هنگام خرید به آن دقت کنید، سازگاری شدت جریان برق شارژر با باتری گوشی است. قطعا خرید شارژری که آمپر آن با گوشی شما سازگاری نداشته باشد فقط منجر به هدر رفتن پول و وقت شما میشود. شدت جریان یا آمپر شارژر به میزان جریان الکتریکی که در واحد زمان منتقل میشود اشاره دارد که مقدار آن با آمپرسنج سنجیده میشود.
به عنوان راهنمای خرید شارژر گوشی توصیه میکنیم از شارژهایی که آمپر پایینتری نسبت به ظرفیت باتری گوشی شما دارند، استفاده نکنید؛ زیرا این نوع شارژرها توانایی کافی برای شارژ کردن باتری موبایلتان را ندارند و ممکن است به آن آسیب برسانند. علاوهبر آن، درصورتی که میزان آمپر شارژر از ظرفیت باتری کمتر باشد، زمان بیشتری طول میکشد تا باتری شارژ شود که این موضوع باعث داغ شدن باتری گوشی میشود. درنتیجه، آمپراژ نوشته شده به روی شارژر باید در حد آمپراژ ذکرشده برای باتری دستگاه یا بیشتر از آن باشد تا دستگاه کند شارژ نشود و آسیب نبیند.
مشکل شارژ نشدن گوشیها
مشکل شارژ نشدن گوشیمیتواند دلایل متفاوتی داشته باشد، در ادامه این دلایل و روشهای موجود را شرح میدهیم.
- ممکن است درگاه شارژ گوشی شما کثیف شده باشد. برای تمیز کردن آن از یک سوزن و پنبه آغشته با الکل استفاده کنید. این کار را بسیار با دقت و به آرامی انجام دهید.
- با یک آداپتور دیگر گوشی را شارژ کنید؛ چرا که ممکن است آداپتور شما خراب شده باشد.
- از یک سیم دیگر استفاده کنید.
- ممکن است این مشکل به خاطر خرابی درگاه شارژ باشد و در این صورت باید به فکر تعویض آن باشید.
- گوشی خود را یک بار ریاستارت کنید؛ چرا که ممکن است این مشکل ریشه نرمافزاری داشته باشد و با خاموش و روشن شدن گوشی شما این مشکل برطرف شود.
بخش زیادی از مشکلات مربوط به شارژ نشدن گوشی به داغ شدن آن برمیگردد و به همین دلیل در ادامه دلایل داغ کردن گوشی و روشهای حل آن را با هم مرور میکنیم.
دلایل داغ شدن گوشی:
- از برنامههای بهینه نشده برای گوشی استفاده میکنید.
- برای مدت طولانی از برنامههای مسیر یاب استفاده کردهاید و در تمام مدت نمایشگر روشن بوده است و به علاوه لوکیشن و اینترنت خط هم فعال بودهاند.
- به مدت طولانی مشغول انجام بازیهای سنگین گرافیکی بودهاید.
- برای مدت طولانی از برنامه یوتیوب با اینترنت خط استفاده کردهاید.
- از آداپتورهای غیر رسمی و تقلبی برای شارژ کردن گوشی استفاده میکنید.
- کاور یا قاب گوشی شما ضخامت زیادی دارد و از خروج گرما جلوگیری میکند.
- برای مدت طولانی با گوشی فیلمبرداری کردهاید.
راه حل جلوگیری از گرم شدن گوشی
- در مواقع شارژ شدن گوشی و یا انجام کارهای سنگین مانند بازیهای گرافیکی حتما قاب یا کاور گوشی را از آن جدا کنید.
- در صورت افزایش بسیار زیاد دما برای مدتی به طور کامل گوشی را خاموش کنید.
- گوشی را از تابش مستقیم نور خورشید دور نگه دارید.
- گوشی را در فصل تابستان درون ماشین رها نکنید؛ چرا که ممکن است مستقیما آفتاب به آن بتابد و از طرفی گرمای محیط ماشین باعث آسیب دیدن بخشهای مختلف آن شود.
- بعد از مدتی بازی کردن حتما برای چند دقیقه به گوشی استراحت بدهید و پس از آن ادامهی بازی را انجام دهید.
- در صورت امکان حالت پرواز را روشن کنید تا همهی اتصالات به گوشی قطع شود.
- هنگام شارژ با گوشی کار نکنید.