همه ما دوست داریم هیچ وقت مرگ کامپیوتر خود را نبینیم. اما برخی عادات غلط ما میتواند باعث شود این اتفاق ناگوار حتی زودتر از زمان معمول روی دهد. در ادامه به ذکر برخی از این عادتها که لازم است از آنها پرهیز شود، میپردازیم. با سید علی ابراهیمی برای افزایش عمر کامپیوتر همراه باشید تا بدانید چگونه عمر کامپیوتر خود را افزایش دهید ؟
هر چیزی عمر محدودی دارد و کامپیوتر هم از این امر مستثنا نیست. اما در صورت استفاده صحیح، آنها میتوانند چندین سال دوام بیاورند. اگر لپ تاپ شما زودتر از زمانی که انتظار میرود از کار بیافتد، این احتمال وجود دارد که خود شما با برخی عادتهای نادرست در تسریع این روند، نقش داشتهاید. کاربر ممکن است بدترین عادتها را در هنگام کار با کامپیوتر خود داشته باشد اما حتی متوجه این مساله نباشد. در ادامه به معرفی برخی از این عادتها خواهیم پرداخت. ولی قبلش بهتره میانگین عمر مفید قطعات کامپیوتر رو بدونید !
قرار دادن لپ تاپ برروی سطوح نرم (و سایر مشکلات مربوط به دمای بالا)
گرما دشمن مرگبار کامپیوترها است. اگر کامپیوتر شما بیش از حد داغ شود، این مساله میتواند به کاهش عمر قطعات سخت افزاری آن مانند پردازنده، فنها و باتری منجر شود. علاوه بر این، گرما موجب پر سر و صدا شدن دستگاه و نیز عدم امکان لمس آن میشود.
برای کامپیوترهای دسکتاپ، راه حلهای این مساله ساده هستند. باید هر از گاهی با استفاده از دستگاههای دمنده هوا، درون کیس را تمیز کنید. همچنین از کیسهای بسیار کوچک استفاده نکنید. این مهم است که جریان هوا آزادانه در کامپیوتر شما حرکت کند نه اینکه در یک فضای تنگ گیر بیافتد. همچنین میتوانید با پوشاندن روزنههای فنهای کیس با فیلترهای مخصوص و نیز قرار ندادن کیس بر روی زمین، با ورود گرد و خاک به کامپیوتر خود مقابله کنید.
اما در مورد لپ تاپها باید قدری بیشتر مراقبت به خرج داد. قابل حمل بودن آنها میتواند منجر به بروز عادتهای غلط زیادی شود. یکی از آنها قرار دادن لپ تاپ برروی پتو و سایر سطوح نرم اینچنینی است. این مساله باعث مسدود شدن جریان هوا در زیر لپ تاپ (جایی که به طور عادی باید بالاتر از سطح زمین باشد و پایههای لاستیکی به همین منظور در آن جا نصب میشوند)، و نیز حتی شاید جریان هوای درون لپ تاپ میشود (اگر پتو روزنههای فن را بپوشاند). در صورت امکان، همواره لپ تاپ خود را روی یک سطح صاف قرار دهید یا حداقل آن را از پتو یا سطحهایی مانند آن که باعث مسدود شدن جریان هوا میشوند دور نگه دارید.
کار کردن بدون احتیاط با لپ تاپ
در اینجا هم میبینیم با اینکه کامپیوترهای دسکتاپ همواره روی میز جا خوش کردهاند، لپ تاپها در معرض بدرفتاریهای فراوانی هستند. به عنوان نمونه برخی کاربران هنگام بلند کردن لپ تاپ، نمایشگر آن را میگیرند و برخی هنگام باز کردن لپ تاپ، آن را از یک طرف و به زور باز میکنند. همچنین کاربرانی نیز هستند که لپ تاپ را از آن سمت اتاق برروی کاناپه پرت میکنند. (البته درست است که کاناپه کاملا نرم است، اما این خطر وجود دارد. که بالاخره یک روز در هدفگیری اشتباه کنید و لپ تاپ به کف اتاق یا میز برخورد کند و لپ تاپ آسیب جدی ببیند.) حتی دیده شده که کاربرانی از لپ تاپ بسته شده خود به عنوان سینی چای و قهوه استفاده کنند که بسیار تاسف برانگیز است.
لپ تاپها به عنوان دستگاههای قابل حمل طراحی شدهاند و برخی نیز کاملا مقاوم هستند. اما هر چقدر در مورد آن بی احتیاط باشید، احتمال آسیب رسیدن به آن نیز بیشتر میشود. در بهترین حالت، لپ تاپ با آسیبهایی چون خرابی لولا یا شکستن بدنه روبرو خواهد شد. اما اگر لپ تاپ شما به جای حافظه داخلی SSD از دیسکهای سخت معمولی استفاده میکند، پرتاب کردن یا تکان دادن شدید آن (به خصوص هنگامی که هارد دیسک در حال فعالیت است)، میتواند باعث اخلال در مکانیابی هد یا برخورد آن با سطح دیسک شود.
خالی کردن مکرر باتری لپ تاپ
اینکه باتری لپ تاپ شما در آغاز هشت ساعت دوام میآورد به این معنی نیست که تا ابد به این خوبی عمل میکند. باتریها در طول زمان دچار افت عملکرد میشوند. ممکن است هنگامی که تازه لپ تاپ خود را میخرید هشت ساعت شارژ در خود نگه دارد، اما بعد از چند سال احتمالا این زمان به شش یا هفت ساعت کاهش مییابد. این مساله به طور کلی اجتناب ناپذیر است، اما در صورتی که همیشه تا آخرین درصد از شارژ باتری را مصرف کنید این روند را وخیمتر خواهد کرد.
برای افزایش عمر باتری خود و کند کردن روند مذکور، بهتر است طوری عمل کنید. که شارژ باتری خالی نشود و به طور مرتب آن را شارژ کنید. هرچند نباید بیش از حد به خود سخت بگیرید. البته که اگر در هواپیما هستید و نیاز به کار با لپ تاپ خود دارید، خالی شدن یک یا چند بار باتری، آن را نابود نمیکند. اما به طور کلی، بهتر است عادت معمول ما این باشد که لپ تاپ خود را به طور مرتب شارژ کنیم و نگذاریم خالی شود.
استفاده از رمز عبور یکسان در چندین حساب
تصور کنید که فقط یک کلید برای باز کردن قفل ماشین، خانه، محل کار یا کمد بدنسازی خود داشته باشید—این ایده را متوجه شدید. اگر آن کلید به دست شخص اشتباه بیفتد، همه چیز را از دست خواهید داد. در مورد رمزهای عبور شما هم همینطور است.
شما نمیخواهید از رمز عبور یکسانی در همه حسابهای خود استفاده کنید، حتی اگر به خاطر سپردن آن آسانتر باشد، زیرا اگر این رمز عبور به بدست یک هکر بیافند ، دادههای خود را در یک بشقاب در اختیار مجرمان سایبری قرار میدهید.
در حالت ایده آل، شما باید برای هر حساب یک رمز عبور امن و به یاد ماندنی ایجاد کنید. به این ترتیب، اگر یکی از رمزهای عبور شما به خطر بیفتد، اطلاعات حساس حساب های دیگر را از دست نمی دهید. با این حال، احتمالاً برای به خاطر سپردن چندین کلمه عبور پیچیده مشکل دارید، بنابراین باید از یک مدیر رمز عبور استفاده کنید.
قرار دادن وسایل بر روی کامپیوتر
قرار دادن وسایل روی صفحه کلید یک اشتباه رایج در عادت های بد کامپیوتری است که می تواند باعث آسیب دیدن لپ تاپ شود . اقلام کوچک مانند گیره کاغذ می توانند به راحتی در صفحه کلید گیر کنند و از فشار دادن کلید جلوگیری کنند. ذرات غذا روی لپتاپ شما میتواند بستری برای رشد میکروبها ایجاد کند، در حالی که ریختن نوشیدنی روی آن میتواند باعث آسیب دائمی شود.
در حالت ایده آل، شما می خواهید فضای کاری خود را تمیز و عاری از هر گونه غذا یا نوشیدنی نگه دارید، به خصوص اگر با لپ تاپ کار می کنید. اگر مجبورید پشت میزتان غذا بخورید یا بنوشید، وسایل را از کامپیوتر و وسایل جانبی آن دور نگه دارید. همچنین باید از قرار دادن خودکار یا نوت بوک روی صفحه کلید خودداری کنید، زیرا ممکن است هنگام بستن درب آن را فراموش کرده و به صفحه نمایش آسیب برساند.
بی توجهی به روز رسانی ها
سیستم عامل کامپیوتر شما برنامه ای است که به شما امکان اجرای برنامه ها، دسترسی به فایل ها و مرور اینترنت را می دهد. بهروزرسانیهای نرمافزار برای اطمینان از عملکرد بهینه و ایمن رایانه شما ضروری هستند، زیرا با رفع اشکال، وصلههای امنیتی و سایر ویژگیهای جدید همراه هستند.
اگرچه اعلانهای بهروزرسانی معمولاً در زمانهای نامناسب ارائه میشوند، نصب سریع آنها یا برنامهریزی نصب برای زمان مناسبتر ضروری است. به این ترتیب، مطمئن خواهید شد که سیستم شما بهروز است، از آسیبپذیریهای امنیتی محافظت میشود و مانند یک ماشین روغنکاری شده کار میکند.
هرگز کامپیوتر خود را خاموش نکنید
به احتمال زیاد، شما همیشه کامپیوتر خود را به جای خاموش کردن آن در حالت Sleep قرار می دهید. مطمئناً، این کار ممکن است هر روز چند دقیقه در وقت شما صرفهجویی کند، زیرا به شما امکان میدهد سریعتر از راهاندازی دستگاه، جایی را که متوقف کردهاید، از سر بگیرید. با این حال، به رایانه شما استراحت نمی دهد تا حافظه آن را خنک یا پاک کند، که می تواند عملکرد و طول عمر آن را کاهش دهد.
دلایل مختلفی وجود دارد که باید هر شب کامپیوتر خود را خاموش کنید ، مانند نصب بهروزرسانیهای معلق، عیبیابی خطاها، توقف فرآیندهای پسزمینه و اجازه دادن به سیستم برای خنک شدن. همه اینها به بهبود عملکرد و افزایش طول عمر لپ تاپ شما کمک می کند.
دانلود فایل ها از منابع ناشناس
دانلود فایل ها یا برنامه ها از منابع ناشناس یک عادت بد کامپیوتری است که می تواند سیستم شما را در معرض نرم افزارهای مخرب قرار دهد. این برنامه های مخرب می توانند سرعت لپ تاپ شما را کاهش دهند، اطلاعات حساس را به سرقت ببرند یا آن را کاملا غیرقابل استفاده کنند. بنابراین، هر بار که روی پیوندی کلیک میکنید یا چیزی را از وب دانلود میکنید، باید محتاط باشید. مطمئن شوید که به منبع اعتماد دارید.
چندین مورد وجود دارد که میتوانید قبل از دانلود فایلها به صورت آنلاین بررسی کنید ، از جمله جستجوی منابع رسمی، جستجوی نظرات، و بررسی گواهی SSL سایت. علاوه بر این، باید مطمئن شوید که نرم افزار آنتی ویروس نصب شده روی رایانه خود را به روز کرده اید. این یک لایه حفاظتی اضافی را فراهم می کند و به شناسایی برنامه های مخرب کمک می کند.
پر کردن هارد دیسک
همه لپتاپها با فضای ذخیرهسازی محدود عرضه میشوند، بنابراین اگر به اضافه کردن فایلها و برنامهها ادامه دهید، میتوانید به راحتی فضای خالی را پر کنید. هنگامی که این اتفاق می افتد، عملکرد لپ تاپ شما افت می کند، زیرا اجرای برنامه ها و باز کردن فایل ها بیشتر طول می کشد.
برای اطمینان از اینکه این اتفاق نمی افتد، برنامه ها و فایل های غیر ضروری یا استفاده نشده را از رایانه خود حذف کنید. همچنین میتوانید فایلهایی را که به طور منظم استفاده نمیکنید به درایو خارجی یا فضای ذخیرهسازی ابری منتقل کنید. علاوه بر این، ایده خوبی است که از فایلهای مهم نسخه پشتیبان تهیه کنید تا در صورت بروز اتفاقی برای رایانهتان، دادهها از دست نرود.
زمانی که کار شما با کامپیوتر به اتمام می رسد ، سیستم را خاموش کنید
اغلب افراد سیستم خود را ، حتی زمانی که کاری با آن ندارند روشن می گذارند. روشن گذاشتن کامپیوتر بدون دلیل و زمانی که شما هیچ عملیات خاصی در محیط دستکتاپ انجام نمی دهید ، مضرات زیادی از نظر سخت افزاری و نرم افزاری برای سیستم شما ایجاد می کند. زمانی که کار شما به اتمام می رسد ، سیستم را به صورت کلی خاموش کنید.
خاموش کردن سیستم سبب میشود که کش و اطلاعات جانبی و پس مانده های حاصل از باز کردن هر برنامه که سبب اشغال فضای مموری سیستم میشود ، پاک سازی شود. نکته ی قابل توجه بعدی ، هک شدن سیستم شما می باشد.
از کلیک های نابجا بپرهیزید!
این که هر فایلی که توسط یک وب سایت به شما پیشنهاد داده میشود ، مثلا دانلود یک بازی غیر رایگان به صورت رایگان و یا فایل هایی که از طرف افراد ناشناس به شما ایمیل میشوند را باز کنید ، دقیقا به منزله ی خوش آمد گویی به هرگونه عامل مخرب ، ویروس و بدافزار به محیط سیستم شماست.
قبل از باز کردن هر فایلی ، فکر کنید و در ارتباط با آن جست وجو کنید.
از اطلاعات موجود در کامپیوتر خود بک آپ گیری کنید
تهیه ی نسخه ی پشتیبان یا بک آپ ، یکی از مهم ترین بخش ها ، در استفاده از هر نوع وسیله نظیر موبایل و کامپیوتر می باشد.
همان طور که به صورت دوره ای از وب سایت بکاپ گیری می کنیم ، لازم است که اطلاعات موجود در سیستم به صورت دوره ای بک آپ گیری شود. با این حال تعداد بی شماری از کاربران به این موضوع توجهی نمی کنند.
برای بک آپ گیری راه های مختلفی وجود دارد. بک آپ گیری از طریق اتصال درایو USB میان کاربران رایج است که با استفاده از آن ، خیلی ساده می توانید از اطلاعات خود نسخه پشتیبان تهیه کنید .همچنین میتوانید داده های مهم خود را در سرویس های ابری (cloud) ذخیره سازی فایل، یا حتی سیستم دوستان خود ذخیره و نگهداری کنید.
سیستم خود را به صورت منظم خانه تکانی کنید!
بار اطراف سیستم شما ، به خصوص درون کیس یا پشت لپ تاپ که از مهم ترین بخش سیستم شماست ، سبب میشود که گرمای ناشی از کارکرد قطعات ، به خوبی منتقل نشود و سیستم تهویه نشود. گرما مهم ترین عامل برای تخریب قطعات الکترونیکی می باشد. علاوه بر اطراف ، گردو غبار داخلی که روی قطعات قرار میگیرد، مهم تر از گردو غبار بیرونی است .
لذا هر 6 ماه یک بار کیس را باز کنید و با استفاده از دستمال های ظریف و مخصوص ، قطعات موجود را غبار گیری کنید. دقت داشته باشید که زمان گردگیری و پاک کردن، هیچ اتصالی به جریان برق وجود نداشته باشد. در صورتی که با قطعات موجود در کیس و باز کردن آن آشنایی ندارید ، از تکنسین مربوط کمک بخواهید.
از محافظ برق و یو پی اس ها (UPS) غافل نشوید
UPS ، مخفف عبارت Uninterruptible Power Supply به معنی منبع تغذیه بدون وفقه است. در واقع این دستگاه برای بسیاری از وسایل الکتریکی کاربرد دارد و زمانی که به هر دلیلی برق محیط کار شما قطع شود ، این دستگاه جریان را نگه می دارد و از خاموش شدن ناگهانی سیستم جلوگیری می کند.
UPS ، استفاده های سازمانی دارد و ابزاری تقریبا گران قیمت هستند اما اگر داده های مهمی در سیستم خود د ارید ویا کار شما به صورت لحظه ای به کامپیوتر وابسته است این محصول برای شما بسیار ارزشمند و ضروری خواهد بود. ابزار دیگری که استفاده از آن برای کامپیوتر بسیاری مهم و در واقع اجباری است ، محافظ برق می باشد.
این وسیله استفاده ی خانگی دارد و کاربران معمولی بیشتر از آن استفاده می کنند و نجات دهنده سیستم شما از شوک های الکتریکی و نواسانات برق که میتوانند به دستگاه شما آسیب برساند است.
سعی نکنید هر مشکلی را به تنهایی حل کنید
به عنوان یک کاربر، به مرور زمان در استفاده از کامپیوتر و نرم افزار ها، حرفه ای میشوید و می توانید مشکلات خود را به راحتی رفع کنید.
حتی اگر نمی توانید مشکلات خود را به تنهایی برطرف کنید، از منابع اینترنتی موجود استفاده می کنید ؛ اما به یاد داشته باشید که شما به تنهایی ملزم به رفع هر خطایی که بر اثر بی تجربگی شما بروز می کند نیستید!
چرا که کاربران در اغلب موارد از تفکرات و پیش فرض های ذهنی خود استفاده می کنند و به جای اصلاح خطا و حل مشکلات ، مشکلات دیگری ایجاد می کنند .تلاش کنید، جست وجو کنید و در این راه حتما از متخصصان کمک بگیرید .
از نصب و آپدیت کردن نرم افزار ها بلافاصله بعد از انتشار خودداری کنید!
بعد از نصب هر نرم افزار به صورت دوره ای آپدیت هایی ارائه میشود که کاربران بدون هیچ تحقیقی نرم افزار را به روزرسانی می کنند. خیلی از کاربران نیز با انتشار اولین نسخه ی یک نرم افزار ، حتی با پرداخت هزینه ، آن را نصب می کنند. و با مشکلات زیادی که اصطلاحا به آن ها باگ گفته میشود رو به رو میشوند.
صبر کنید و بعد از گذشت چندین روز و حتی یک تا دو ماه از انتشار به روزرسانی و یا اولین نسخه ی نرم افزار را نصب کنید تا در صورتی که خطایی هم وجود داشته باشد ، از نظرات کاربران مطلع شوید و سپس اقدام به نصب کنید.
برای کامپیوتر خود آنتی ویروس نصب کنید و سیستم خود را اسکن کنید!
برخی با بهانه هایی مشابه سیستم من با ویروس کار می کند و یا این که ویروس ها در کار من مشکلی ایجاد نمی کنند ، از سیستم آلوده به ویروس خود استفاده می کنند.
در اولین فرصت یک آنتی ویروس مناسب نصب کنید و به صورت دوره ای سیستم را اسکن (Scan) امنیتی کنید. برای این که بتوانید اینکار را آنلاین انجام دهید، از بهترین آنتی ویروس های رایگان که قبلا معرفی کردیم استفاده کنید.
به هر وای فای ناشناسی متصل نشوید!
در اماکنی نظیر فروشگاه ها و کافی شاپ ها ، امکان اتصال به اینترنتی از طریق وای فای (WiFi)به صورت رایگان فراهم شده است و خیلی از مشتریان بلافاصله به این شبکه ها متصل میشوند تا در وقت و هزینه ی خود نیز صرفه جویی کرده باشند.
دقت داشته باشید که شبکه های وای فای رایگان ، بهترین موقعیت برای هکر ها جهت تجاوز به حریم خصوصی افراد است. از شبکه ی وای فای مطمئن مثل وای فای خانگی استفاده کنید و در صورت لزوم ، با استفاده از آموزش های وب سایت ، محدود سازی حجم وایرلس مهمانان و سایر افراد را اعمال کنید.
همیشه عجله در فرآیند نصب
ما شرط میبندیم که شما بدون اینکه اطلاعات نصب را بخوانید روی دکمه «Next» کلیک می کنید. این درخواستها اغلب حاوی اطلاعاتی درباره مجوزهایی هستند که به برنامهها میدهید. موافقت با همه چیز و کلیک کردن بر روی “Next” بدون مطالعه می تواند منجر به آسیب پذیری های امنیتی و مشکلات عملکرد شود.
به عنوان مثال، ممکن است بدون اینکه متوجه شوید یک برنامه اضافی نصب کنید، که به اطلاعات حساس دسترسی داشته باشد یا به برنامه اجازه دهید برخی از تنظیمات پیش فرض را تغییر دهد. برای جلوگیری از این امر، هر فرمان را بخوانید و علامت کادرهایی را که درست به نظر نمیرسند بردارید.
همیشه چندین برگه را باز نگه دارید
به هم ریختگی برگه های مرورگر یک عامل کاهش بهره وری قابل توجه است و فشار غیرضروری بر رم شما وارد می کند. همه آن برگههای باز شده میتوانند سرعت رایانه شما را کاهش دهند، باتری شما را سریعتر خالی کنند و تمرکز شما را بر روی کارتان منحرف کنند. بنابراین، این عادت بد رایانه را ترک کنید تا عملکرد بهتری از دستگاه خود داشته باشید و بهره وری خود را افزایش دهید.
میتوانید بهصورت دستی برگههایی را که استفاده نمیکنید ببندید . مانند باز نگه داشتن چندین برگه، همچنین میخواهید از اجرای همزمان برنامههای زیاد خودداری کنید، زیرا میتواند مقدار زیادی از منابع حافظه رایانه شما را اشغال کند.
گاهی اوقات، کلیک بر روی X کافی نیست، زیرا ممکن است برنامهها همچنان در پسزمینه اجرا شوند، بنابراین باید از Task Manager برای پایان دادن به این فرآیندها استفاده کنید.
تهویه ضعیف
یکی از مهم ترین عوامل در ایجاد نقص سخت افزاری ، تهویه ضعیف می باشد که سبب می شود کامپیوتر کند شود و اجزای آن به مرور فرسوده شوند. این فرآیند در لپ تاپ سبب کاهش طول عمر باتری آن می شود. با این حال در طراحی کامپیوتر ها به بخش هایی نظیر فن توجه میشود و این باعث میشود که تا حدود زیادی از حرارت ایجاد شده کاسته شود. اما نیاز است که کاربران نیز کیس کامیپوتر را در نقاطی خنک ، ترجیحا زیر میز و به دور از حرارت قرار دهند.
برای دستگاه های دیگری نظیر لپ تاپ ها ، قرار دادن لپ تاپ روی فرش ، بالش و…سبب بسته شدن منافذ تهویه میشود.
کابل سست
در صورتی که از مشکل خاموش شدن ناگهانی کامپیوترخود نگران هستید ، باید به سیم ها توجه کنید. کابل های سیستم شما ، به خصوص کابل های خارجی بیشتر در معرض سست شدن قرار دارند و باید چک شوند. این مورد برای دکمه power بسیار رایج است و سست بودن سیم های مرتبط با آن ، عامل روشن و خاموش شدن ناگهانی است.
اختلال در تامین انرژی مورد نیاز کامیپوتر
این اختلالات به معنای برق رسانی ضعیف می باشد. مشکل در برق رسانی عوامل متعددی دارد . به عنوان مثال لوازم پرمصرفی نظیر یخچال ممکن است در برق رسانی مشکل ایجاد کنند. اگر خوش بین باشیم ، این اختلالت سبب از بین رفتن دیتا ها و در بدترین حالت نیز سبب سوختن مادربرد میشود. دستگاه محافظ نوسان برق Belkin BE112230-08 12 ، تا ۳۹۴۰ ژول امنیت برق رسانی را تامین می کند.
قطع و وصل نیرو برق
قطع و وصل شدن ناگهانی برق ، سبب از بین رفتن اطلاعات میشود، به علاوه هارد درایو نیز ممکن است به شدت آسیب ببیند. بخش های دیگر نظیر اس دی کارت در این مورد آسیبی نمیبینند، چون اتصال دائمی ندارندحتی در صورتی که اس دی کارت آسیب ببیند. همچنین می توانید با ریکاوری عکس های از روی مموری کارت و اس دی کارت خراب شده ، اطلاعات را مجددا بازیابی کنید. در هر صورت برای جلوگیری از این مشکلات ، از منبع انرژی استفاده کنید. این منبع انرژی اضطراری ، سبب میشود که انرژی لازم برای خاموش کردن سیستم شما در لحظه ی قطع برق تامین شود و سیستم ناگهانی خاموش نشود.
آسیب فیزیکی
به علت افتادن لپ تاپ ، پرتاب شدن و یا ضربه خوردن بر اثر اصابت اشیا ، ممکن است که سیستم شما آسیب ببیند. و به علاوه هارد درایو که بخش اصلی سیستم است ، صدمه ببیند. برای جلوگیری از ایجاد آسیب فیزیکی ، زمانی که کامپیوتر روشن است ، آن را جا به جا نکنید. و از ریخته شدن مایعات و یا اصابت ضربه به آن جلوگیری کنید. در هر صورت اقدامات لازم در صورتی که مایعاتی روی لپ تاپ شما بریزد در سید علی ابراهیمی معرفی شده است که پیشنهاد می کنیم آن را مطالعه کنید.
بی توجهی به نکات ایمنی برق
کامپیوتر شما به میزان قابل ملاحظهای برق مصرف میکند و در برابر افزایش ولتاژهای لحظهای آسیب پذیر است. این مساله ممکن است بعد از قطعی برق و وصل شدن مجدد آن، روشن کردن یک دستگاه پرمصرف دیگر در منزل، یا به طور ساده به خاطر شبکه برق نامطمئن شهرتان روی دهد. پاور موجود در کیس رایانه، دارای برخی قابلیتهای ابتدایی برای محافظت در برابر این افزایش ولتاژها است، اما با یک محافظ الکترونیکی جداگانه، رایانه از امنیت بیشتری در برابر این رویدادها برخوردار خواهد بود.
توجه داشته باشید که محافظ الکترونیکی، با سیمهای سیار که مجموعهای از پریزهای الکتریکی را بدون محافظ الکترونیکی ارائه میدهند متفاوت هستند. همچنین محافظهای الکترونیکی را حتما هر سه تا پنج سال یک بار تعویض کنید، چرا که خصوصیت محافظتی آنها با گذشت زمان از بین میرود. اگر محافظ کنونی شما قدیمی است به احتمال زیاد تفاوتی با یک سیم سیار معمولی ندارد.
اتلاف وقت با نرم افزاریهای غیرضروری نگهداری و تعمیرات کامپیوتر
سالها پیش و در دوران ویندوز اکس پی، هنگامی که سخت افزارهای مورد استفاده، قدرت محدودی داشتند و کامپیوترها از سرعت پایینی برخوردار بودند، استفاده از برنامههای نگهداری و تعمیرات (PC maintenance) میتوانست وضعیت را تغییر دهد و سرعت رایانه را افزایش دهد. اما این روزها، بعید است اقداماتی مانند حذف فایلهای بلااستفاده و موقت، باعث افزایش سرعت قابل توجه کامپیوتر شما شوند. بسیاری از برنامههای موسوم به “پاکسازی کننده کامپیوتر” در واقع با هدف کلاهبرداری و ایجاد ترس برای خرید محصولاتشان ایجاد شدهاند. استفاده از نرم افزارهای رایگانی که کمتر آلوده به مشکل مذکور هستند نیز در اغلب اوقات غیرضروری است.
علاوه بر اینها، برخی روشهای مراقبت و نگهداری، به طور خاص میتوانند آسیبزا باشند. نرم افزارهای پاکسازی کننده رجیستری تقریبا سودی ندارند، اما همین برنامهها اگر یک مدخل رجیستری که به آن نیاز دارید را حذف کنند، این میتواند مشکل آفرین باشد. به همین نحو، برنامههای «حریم خصوصی» جدیدی که ادعا میکنند جلوی جاسوسی ویندوز 10 از کاربر را میگیرند نیز میتوانند برخی خصوصیات مشخص را بدون اینکه شما از علت آن باخبر شوید با مشکل مواجه کنند. اینترنت پر از کاربرانی است که از متوقف شدن برخی خصوصیات ویندوز گیج شدهاند و نمیدانند مقصر این مشکلات همین ابزارها هستند. بهتر است درباره تنظیمات ویندوز 10 تحقیق کنید و چگونگی عملکرد آنها را یاد بگیرید، تا خودتان بتوانید آنها را به نحو دلخواه دستکاری کنید.
وبگردی بدون امنیت و محافظت کافی
برخلاف عقیده رایجی که میگوید عقل و درایت، برای محافظت در برابر بدافزارها کافی است، باید گفت هرچند این خصوصیت بسیار مفید است اما کافی نیست. حتی وب سایتهای قابل اعتماد نیز میتوانند به بدافزارها آلوده شوند و شما با مراجعه به آنها دچار مشکل شوید. پس وبگردی محتاطانه لزوما شما را از خطر دور نگه نمیدارد. استفاده از یک نرم افزار ضدویروس برروی کامپیوتر ضروری است.
خوشبختانه، برنامه امنیتی «ویندوز دیفندر» مایکروسافت که به صورت پیش فرض برروی ویندوز وجود دارد بعد از سالها بی کیفیتی، به خوبی بهینهسازی شده است. تنها کافیست آن را فعال نگه دارید و بگذارید کارش را انجام دهد. البته اگر محافظت بیشتری میخواهید، نرم افزار ضدبدافزار Malwarebytes میتواند گزینه مناسبی باشد. این نرم افزار محافظت شدیدتری اعمال میکند و موارد بسیاری را که ممکن است توسط ویندوز دیفندر یا مرورگر کروم نادیده گرفته شوند، تشخیص میدهد. نسخه رایگان آن در صورتی که بخواهید گهگاهی اسکن را اجرا کنید مفید است، اما نسخه پولی آن از قابلیتهای ضدنرمافزارهای مخرب برخوردار است که همواره فعال بوده و وب سایتهایی که به طور بالقوه آسیبزا هستند را پیش از آن که باز شوند مسدود میکند. استفاده از این برنامه در کنار یک آنتی ویروس معمولی مانند ویندوز دیفندر میتواند امنیت شما را به خوبی تضمین کند.
5 تصور اشتباه رایج در مورد رایانه
هنگامی که یک کامپیوتر کند است این مشکل از CPU است.
زمانی که یک کامپیوتر کند شود به راحتی می توان همه سرزنش ها را به CPU وارد کرد. در حقیقت دلیلی وجود دارد که کامپیوتر شما کند است و CPU لزوما یکی از آن ها نیست. یکی از دلایل می تواند این باشد که کامپیوتر حافظه ناکافی یا حافظه با کیفیت پایین و کند دارد. همچنین به دلیل یک نرم افزار کددار ضعیف است که به طور مداوم مقدار زیادی از منابع حافظه و سیستم را به خود اختصاص می دهد. راهنمایی: رایانه خود را از نظر ویروس اسکن کرده و هرگونه تهدید را قبل از سرزنش CPU از بین ببرید و نرم افزارهایی که مقدار زیادی از حافظه سیستم را به خود اختصاص داده اند را بررسی کنید. در آخر از یک کارشناس کمک بگیرید.
ویندوز من از کار افتاده است!
ایده ی رایج در بین افرادی که مایکروسافت را دوست ندارند این است که ویندوز اغلب از کار می افتد. وقتی از رایانه استفاده می کنید، انتظار دارید آن چه را به او گفته اید انجام دهد ، پس از مدتی ممکن است این اتفاق نیفتد و ناگهان با صفحه آبی مرگ مواجه شوید. این صفحه آبی وحشتناک اغلب در مورد مشکل به شما چیزهای زیادی می گوید و در عین حال فرض می کند که شما آن اطلاعات و راهنمایی ها را متوجه شده و درک و اجرا می کنید.
این مشکل به وجود آمده به دلیل اشکال در برنامه نویسی اصلی ویندوز مایکروسافت است، اما به این معنی نیست که ویندوز شما از کار افتاده است. غالبا صفحات آبی ناشی از خطاهای حافظه هستند و نه خطاهای سیستم عامل. برای متوقف کردن این نوع مشکلات، درایورهای خود را به روز نگه دارید و حافظه ی رایانه ی خود را به صورت دوره ای چک کنید.
هر پردازنده گیگاهرتز بیشتر، سریع تر است.
این کاملا اشتباه است. این مساله از وسواس اعداد ناشی می شود و باعث می شود که افراد معتقد باشند. که تعداد بالاتر در مشخصات یک پردازنده به این معنی است که آن پردازنده بهتر است. پردازنده Core2 Duo به طور کلی کندتر از پردازنده Core i3 با مقدار سرعت یکسان از نظر GHz است. این مسئله به دلیل نوع طراحی پردازنده هاست.
اصطلاحات مگابایت و مگابیت یکسان هستند.
این تصور رایج کاربران تازه کار است و واقعا نمی دانند که هرکدام از این اصطلاحات چه معنایی دارند.
بیت bit کوچک ترین واحد حافظه است که فقط دو مقدار 0 و 1 را می توان درآن ذخیره کرد. هر بایت Byte برابر 8 بیت است. یعنی اتصال اینترنتی 100 مگابیتی تقسیم بر 8 برابر با 12.5 مگابایت خواهد بود. مگابایت ها اغلب برای اندازه گیری میزان داده های منتقل شده استفاده می شوند. مگابیت ها اغلب برای اندازه گیری سرعت انتقال از طریق شبکه استفاده می شوند.
وقتی رایانه من ناگهان خاموش می شود بدون این که دوباره روشن شود، قطعا خراب شده است.
چه اتفاقی می افتد که رایانه شما به طور ناگهانی خاموش می شود؟ برخی از شما فکر می کنید که رایانه کاملا از کار افتاده است. حتی ماهرترین افراد هم به نوعی پریشان می شوند طبیعی است که ناامید شویم اما به احتمال زیاد رایانه خراب نیست، رایانه ها، به خصوص رایانه های رومیزی اغلب خراب نمی شوند بلکه هنگ می کنند(متوقف می شوند) و نیاز به بررسی و تعمیر خواهند داشت. در این زمان کافی است رلکس باشید و بررسی کنید که سیم برق به پریز وصل هست یا نه و یا کابل ها به طور تصادفی از سیستم جدا نشده اند. اگر هنوز هم رایانه روشن نشد احتمالا یکی از اجزای سخت افزار رایانه می تواند خراب باشد وقت آن است که با یک کارشناس تماس بگیرید.
افزایش عمر قطعات کامپیوتر !
برای افزایش عمر قطعات کامپیوتر و کاهش خرابی آنها، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- نظافت دورهای: برای جلوگیری از گرد و غبار و رسوب در کامپیوتر، بهتر است آن را دورهای تمیز کنید. بخشهای داخلی کامپیوتر مثل فنها و خنک کنندههای هوا باید دورهای تمیز شوند.
- محافظت در برابر پرتابرق: استفاده از سیستمهای محافظتی مانند UPS (نوعی باتری پشتیبان برق)، میتواند از قطعات کامپیوتر در برابر نوسانات برق و پرتابرق محافظت کند.
- نصب تبرید مناسب: نصب خنک کننده مناسب برای پردازنده و کارت گرافیک، میتواند از افزایش دما و زودتر خراب شدن قطعات جلوگیری کند.
- نصب آپدیتهای سیستم عامل: نصب آخرین به روز رسانیها و پچهای امنیتی برای سیستم عامل، میتواند از خطرات نرم افزاری و حفظ سلامت قطعات کامپیوتر کمک کند.
- مراقبت از سخت افزار: استفاده از لوازم جانبی با کیفیت مناسب و استفاده درست از قابلیتهای قطعات مانند تنظیم دما، میتواند از کاهش عمر قطعات کامپیوتر جلوگیری کند.
در کل، با رعایت این توصیهها، میتوانید عمر قطعات کامپیوتر خود را افزایش دهید و از هزینههای بیشتر برای تعویض آنها جلوگیری کنید.
عمر مفید قطعات کامپیوتر چقدر است ؟
با این حال پاسخ این پرسش که یک سیستم جدید چند سال دوام میآورد خیلی ساده نیست و باید فاکتورهای مختلفی را در پاسخ به آن مورد بررسی قرار دهیم. اگر در اینترنت این عبارت را جستوجو کنید، احتمالا به «۳ الی ۱۰» سال بر خواهید خرد که خیلی گسترده و کلی است. درمورد عادات مخرب کامپیوتر بیشتر بدانید !
و در نتیجه پاسخ دقیقی به پرسش شما نخواهد بود. اما در هر صورت، مطمئن باشید هر سیستمی که خریداری میکنید با هر هدفی، تا سهسال میتواند انتظاراتتان را برطرف کند. البته به این شرط که در همان سال اول متناسب با هدف شما خریداری شده باشد. حال اگر حداقل سیستم موجود هم بود باز هم میتواند تا سهسال همراهیتان کند.
چه چیزی روی طول عمر مفید و دوام کامپیوتر تأثیر میگذارد؟
- تعدادی از عواملی که بر روی طول عمر مفید و دوام کامپیوتر تأثیر میگذارند، عبارتند از:
- استفاده از قطعات با کیفیت: استفاده از قطعات با کیفیت بالا و از برندهای معتبر، میتواند به طول عمر مفید کامپیوتر کمک کند.
- نصب درست قطعات: نصب صحیح و درست قطعات کامپیوتر، میتواند به جلوگیری از خرابی سریع و زود هنگام قطعات کمک کند.
- نظافت دورهای: نظافت دورهای و منظم از کامپیوتر، میتواند به کاهش گرد و غبار و حفظ کارآیی قطعات کمک کند.
- استفاده از UPS: استفاده از سیستمهای محافظتی مانند UPS، میتواند به جلوگیری از خرابی قطعات در برابر نوسانات برق و پرتابرق کمک کند.
- مراقبت از سختافزار: مراقبت و نگهداری مناسب از قطعات سختافزاری مانند هارد دیسک، رم، پردازنده، کارت گرافیک و خنک کنندههای آنها، میتواند به جلوگیری از خرابی آنها کمک کند.
- استفاده صحیح از کامپیوتر: استفاده صحیح و مناسب از کامپیوتر مانند عدم انجام فعالیتهای شدید در شرایط داغ، استفاده از برنامههای ضد ویروس و آپدیت سیستم عامل و سایر برنامهها، میتواند به حفظ سلامت سختافزار کمک کند.با توجه به این عوامل، بهتر است مراقبت دائمی از کامپیوتر و قطعات آن را داشته باشید تا عمر مفید و دوام طولانیتری برای آن فراهم کنید.
15 اشتباه رایج که بیشتر مردم هنگام خرید کامپیوتر مرتکب می شوند
قبل تر به این مسئله اشاره کرده ایم که اغلب مردم هنگام خرید کامپیوتر دچار اشتباهاتی می شوند که معمولا جبران ناپذیر می باشند.
از میان این اشتباهات ما به 15 اشتباه رایج که بیشتر مردم هنگام خرید کامپیوتر مرتکب می شوند اشاره کرده ایم.
اشتباهات رایج هنگام خرید کامپیوتر به شرح زیر می باشند.
- خرید نکردن براساس نیاز
- تنها اکتفا کردن به یک عدد
- انتخاب سیستم عامل اشتباه
- دارا بودن امکانات کافی
- اعتماد به حرف های فروشنده
- نادیده گرفتن جزئیات
- آیا قطعات قابل ارتقاء یافتن هستند
- آزمایش نکردن کامپیوتر مورد نظر قبل از خرید
- قطع کردن تماس با فروشنده پس از خرید
- همیشه ارزان ترین کامپیوتر را بخرید
- آگاه نبودن از نسخه آزمایشی نرم افزارها
- خرید کامپیوتر در زمان نامناسب
- خرید از مکان هایی که به حد کافی فروشگاه ندارند
- نخواستن امکانات رایگان
- خرید کامپیوتر بدون گارانتی
علت خرابی قطعات کامپیوتر چیست ؟
ریشه خرابی قطعات کامپیوتر ممکن است به علت یک یا ترکیبی از موارد زیر باشد:
- افزایش دما: بالا رفتن دما درون کامپیوتر میتواند باعث خرابی قطعات شود. این مسئله معمولاً به دلیل نصب نادرست خنک کنندهها، داشتن بیش از حد برنامههای کاربردی، وجود گرد و غبار در داخل کامپیوتر و یا نصب اجزای جدید در کامپیوتر رخ میدهد.
- نوسانات برق: نوسانات برق ممکن است باعث خرابی قطعات الکترونیکی در کامپیوتر شود. این نوسانات برق معمولاً در مناطقی با شبکه برق نامناسب و یا در صورت استفاده از پاورنویسهای ناکافی رخ میدهند.
- اشکال در سختافزار: اشکالات سختافزاری مانند خرابی هارد دیسک، مشکلات در کارت گرافیک و پردازنده و مشکلات احتمالی در بخشهای مختلف کامپیوتر نیز میتواند باعث خرابی قطعات شود.
- حمل و نقل نادرست: نقل و انتقال کامپیوتر به صورت نادرست ممکن است باعث آسیب دیدن قطعات شود. درواقع، جابجایی یا حمل غیرصحیح ممکن است باعث شکستن یا ترکیدن قطعات شود.
- بیشتر شدن عمر مفید: وقتی یک قطعه سختافزار به مدت طولانی در حال استفاده است، راندمان آن برای مدت زمان دیگری کاهش مییابد و در نهایت باعث خرابی آن میشود.
در کل، خرابی قطعات کامپیوتر ممکن است برای موارد مختلفی رخ دهد و برای جلوگیری از آن، لازم است که مراقبت دائمی و نگهداری مناسب از کامپیوتر و قطعات آن داشته باشید.