در این مقاله به شما می گویم که چگونه در حوزه کامپیوتر و سختافزار متخصص شوید تا علاوه بر بالا بردن اطلاعات خود در حوزه کامپیوتر، بتوانید از آن به کسب درآمد نیز بپردازید. در ادامه برای اشنایی با کامپیوتر و اجزا کامپیوتر و … با سید علی ابراهیمی همراه باشید !
مطالب پیشنهادی :
کامپیوتر چیست؟
بهطورکلی computer وسیلهای است که اطلاعات خام را از ما میگیرد و به اطلاعات پردازششده و قابلفهم برای ما تبدیل میکند. مثلاً زمانی که ما در حال تایپ کردن یک متن در computer هستیم، اطلاعات توسط کیبورد به کامپیوتر فرستادهشده و نتیجه از طریق مانیتور به ما نمایش داده میشود.کامپیوترها قابلیت پردازش بالایی دارند و میتوانند در چند هزارم ثانیه محاسبات ریاضی بسیار بالایی انجام دهند.
کامپیوتر یا رایانه، دستگاهی الکترونیکی است که برای پردازش، ذخیره و نمایش اطلاعات به کار میرود. کامپیوتر شامل قطعات سختافزاری و نرمافزارهای مختلفی است که به همراه هم کار میکنند تا امکانات پردازشی، ذخیرهسازی و نمایش اطلاعات را فراهم کنند.
قطعات سختافزاری کامپیوتر شامل مواردی مانند پردازنده، حافظه، هارد دیسک، کارت گرافیک و صفحه نمایش است. نرمافزارهای کامپیوتر شامل سیستم عامل، برنامههای کاربردی و درایورهای سختافزاری است.
کامپیوترها به سبب قابلیتهای پردازشی، ذخیرهسازی و نمایش اطلاعات، در بسیاری از صنایع و حوزههای کاربردی به کار میروند. از جمله مثالهای کاربردی کامپیوترها میتوان به صنعت، تجارت، علم، آموزش، رسانهها، سلامت، خدمات مالی و حمل و نقل اشاره کرد.
با توجه به اهمیت کامپیوتر در زندگی مدرن، فراگیری مهارتهای مربوط به کامپیوتر بهعنوان یک مهارت ضروری در بسیاری از حرفهها شناخته شده است.
تاریخچه کامپیوتر
رایانهای قابل برنامهنویسی که توسط ریاضیدان انگلیسی چارلز بابیج پیشنهاد شد. وی در آغاز این سده در سال ۱۸۱۰ در اندیشهٔ ساخت دستگاهی بود که بتواند بر روی اعداد بیست و شش رقمی محاسبه انجام دهد. او بیست سال از عمرش را در راه ساخت آن صرف کرد اما در پایان آن را نیمهکاره رها کرد تا ساخت دستگاهی دیگر که خود آن را دستگاه تحلیلی مینامید آغاز کند. او میخواست دستگاهی برنامهپذیر بسازد که همه عملیاتی را که میخواستند دستگاه بر روی عددها انجام دهد، قبلاً برنامهشان به دستگاه داده شده باشد. قرار بود عددها و درخواست عملیات بر روی آنها به یاری کارتهای پانچ وارد شوند. بابیج در سال ۱۸۷۱ مرد و ساخت این دستگاه هم به پایان نرسید.
تاریخچه کامپیوتر به سبک بسیاری از فنآوریها پر از اتفاقات جالب و تغییرات پویا است. از آغاز تاریخچه کامپیوتر تا به امروز، این دستگاه الکترونیکی به شدت تکامل یافته و امکانات پردازشی و ارتباطی آن به شدت افزایش یافته است. در زیر به برخی از رویدادهای مهم در تاریخچه کامپیوتر اشاره میشود:
- در سال ۱۸۳۳، چارلز بابیج در کتاب “تحلیل و مسابقه قرعهکشی”، اولین مفهوم ماشین تفکر کردنی را ارائه داد.
- در سال ۱۸۳۷، کارت تراشهای (Punched Card) توسط چارلز بابیج اختراع شد که امکان ذخیره و پردازش دادهها را بسیار سادهتر کرد.
- سال ۱۸۹۰، هرمان هولریتز اولین ماشین حساب الکترومکانیکی را ساخت.
- در سال ۱۹۳۶، آلان تورینگ مفهوم ماشین تورینگ را ارائه داد که به عنوان پایه بسیاری از ماشینهای محاسباتی مدرن شناخته میشود.
- در سال ۱۹۴۱، کامپیوتر Z3 توسط کانراد زوس ساخته شد که اولین کامپیوتر قابل حمل را برای نیروی هوایی آلمان فراهم کرد.
- سال ۱۹۴۶، ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) یکی از اولین کامپیوترهای الکترونیکی دیجیتال ساخته شد.
- در سال ۱۹۵۸، جان مککارتی اولین کامپیوتر شخصی را با نام PDP-1 ساخت.
- در سال ۱۹۷۱، اینتل اولین میکروپردازنده خود را با نام ۴۰۴۰ ساخت.
- سال ۱۹۸۴، اپل اولین کامپیوتر شخصی با نام مکینتاش (Macintosh) را معرفی کرد.
- در سال ۱۹۹۱، وب اولین بار راهاندازی شد و با استفاده از اینترنت، امکان ارتباط بین کامپیوترها در سراسر جهان فراهم شد.
- در سال ۲۰۰۷، اولین آیفون توسط شرکت اپل معرفی شد و با استفاده از آن، امکانات پردازشی و ارتباطی در دسترس همه قرار گرفت.
امروزه، کامپیوتر به عنوان یکی ازابزارهای مهم در زندگی مدرن شناخته میشود و در حوزههای مختلفی مانند علم، صنعت، تجارت، ارتباطات، سلامت، خدمات مالی و حمل و نقل به کار میرود. با توجه به رشد سریع فناوری و نیازهای روزافزون جامعه، انتظار میرود که کامپیوترها به شکلهای جدیدی بهرهوری شوند و امکانات پیشرفتهتری را در اختیار کاربران قرار دهند.
هدف از اختراع کامپیوتر
با توجه با آنچه پیش تر گفته شد، هدف از اختراع کامپیوتر ۲ چیز بوده است. اول سهولت در انجام محاسبات پیچیده و دوم دریافت، حفظ و ارزیابی اطلاعات زیاد و پیچیده.
هدف اصلی از اختراع کامپیوتر برای پردازش و محاسبه اطلاعات بود. در اوایل تاریخچه کامپیوتر، اهداف عمدهای که برای ساخت کامپیوترها وجود داشت عبارت بود از:
- افزایش سرعت پردازش اطلاعات
- کاهش خطا در پردازش اطلاعات
- افزایش دقت در پردازش اطلاعات
- افزایش ظرفیت ذخیرهسازی اطلاعات
- ایجاد امکاناتی برای برنامهریزی و کنترل خودکار فرآیندهای مختلف
از آنجا که کامپیوترها قابلیت پردازش اطلاعات را دارند و قادر به انجام محاسبات پیچیده و تکراری برای حل مسائل مختلف هستند، در طول سالیان گذشته به یکی از ابزارهای مهم در صنایع و حوزههای مختلف تبدیل شدهاند. به عنوان مثال، در حوزه صنعت، کامپیوترها میتوانند به جای انسانها، فرآیندهای ساخت و تولید را کنترل کنند و در زمینه علم، با استفاده از کامپیوترها، محاسبات پیچیده را انجام داده و به شناخت بهتر فرآیندهای طبیعی کمک کنند. در حوزه تجارت، کامپیوترها به عنوان ابزاری برای مدیریت اطلاعات و ایجاد روند کاری بهتر و سریعتر برای سازمانها استفاده میشوند.
درمورد پارتیشن بندی هارد کامپیوتر بیشتر بدانید !
انواع کامپیوتر ها
رایانه ها را با توجه به دو عامل می توان طبقه بندی کرد:
انواع کامپیوتر بر اساس مصرف
- کامپیوتر آنالوگ
- کامپیوتر دیجیتال
- کامپیوتر هیبرید
انواع کامپیوتر بر اساس اندازه
- گوشی هوشمند
- ریز رایانه
- ایستگاه کار
- رایانه شخصی
- لپتاپ
- رایانه کوچک
- بزرگ رایانه
- ابر رایانه
PC یعنی چی؟
اصطلاح PC از ۲ تا واژه انگلیسی ساخته شده Personal Computer به معنی « کامپیوتر شخصی » یا « رایانه شخصی »
PC مخفف عبارت “Personal Computer” است که به معنی “کامپیوتر شخصی” است. این عبارت برای اشاره به کامپیوترهایی استفاده میشود که برای استفاده شخصی یا تجاری به کار میروند. PC ها معمولاً شامل قطعات سختافزاری مانند پردازنده، حافظه، هارد دیسک، کارت گرافیک و مادربورد هستند که با یکدیگر ترکیب شده و یک سیستم کامل را تشکیل میدهند. PC ها معمولاً از سیستم عاملهایی مانند ویندوز یا مکینتاش برای مدیریت و کنترل دستگاه استفاده میکنند.
PC ها میتوانند برای انجام کارهای مختلفی مانند کار با اسناد، ایجاد و ویرایش فایلهای چندرسانهای، اجرای بازیهای رایانهای و محاسبات علمی و مهندسی استفاده شوند. PC ها در دستههای مختلفی مانند لپتاپ، دسکتاپ، تبلت و All-in-One وجود دارند و به عنوان یکی از ابزارهای مهم در زندگی مدرن شناخته میشوند.
هر نوع کامپیوتری که مال یه نفر باشه ( یه صاحب داشته باشه ) میگن PC.
حالا فرقی نمیکنه یه computer لپ تاپ باشه، یه کامیپوتر رو میزی باشه، گوشی هوشمند باشه و یا هر چیز دیگه هر کدوم از اینا یه نوع PC هستن.
اجزای کامپیوتر چیست؟
به زبان ساده computer از دو بخش سختافزار و نرمافزار تشکیلشده است.
اجزای کامپیوتر شامل قطعات سختافزاری و نرمافزاری است. قطعات سختافزاری شامل موارد زیر هستند:
- پردازنده: قطعهای از سختافزار که مسئول اجرای دستورات و محاسبات رایانه است.
- حافظه: این قطعهها برای ذخیره سازی اطلاعات و دسترسی سریع به آنها استفاده میشوند. حافظههای داخلی شامل حافظه رم (Random Access Memory) و حافظه داخلی هستند و حافظه های خارجی شامل هارد دیسک، فلش مموری و کارت حافظه هستند.
- مادربورد: این قطعه به عنوان اصلیترین قطعه سختافزاری کامپیوتر عمل میکند و ارتباط بین تمامی قطعات را مدیریت میکند.
- کارت گرافیک: این قطعه مسئول پردازش تصاویر و نمایش آنها در صفحه نمایش است.
- هارد دیسک: این قطعه برای ذخیره سازی دادهها بلندمدت استفاده میشود.
- منبع تغذیه: این قطعه برای تامین برق لازم برای تمامی قطعات کامپیوتر استفاده میشود.
نرمافزارهای کامپیوتر نیز شامل سیستم عامل، نرمافزارهای کاربردی، برنامههای کاربردی و درایورهای قطعات سختافزاری است که به کمک آنها کامپیوتر میتواند وظایف مختلفی را انجام دهد.
سختافزار رایانه
به هر آن چیزی از کامپیوتر گفته میشود که قابللمس باشد یعنی بتوان به آن دست زد. مثلاً کیس، کیبورد، موس و مانیتور.
بهطورکلی یک سیستم کامپیوتری جدید شامل موارد زیر میشود:
مادربرد (Mother Board):
برد اصلی یک کامپیوتر است که تمامی قطعات کامپیوتر به شکل مستقیم و غیرمستقیم به آن متصل میشوند. در حقیقت حکم اسکلت یک computerرا دارد که دیگر اجزای computer را به هم ارتباط میدهد. شرکت Gigabyte و Asus از جمله محبوبترین سازندگان مادربرد هستند.
پردازنده (CPU):
پردازنده یکی از اصلیترین اجزای کامپیوتر است و حکم مغز کامپیوتر را دارد و تمامی پردازشهای یک computer بر عهده پردازنده یا CPU هست. انتخاب پردازنده تاثیر بسزایی در سرعت یک computer دارد. شرکت Intel و شرکت AMD دو برند اصلی در تولید پردازنده هستند.
هارد دیسک (Hard):
همان حافظه جانبی یک computer است که تمامی اطلاعات و فایلهای ما اعم از فایلهای تصویری، موزیک و عکس و فایلهای سیستمی در آن ذخیره میگردد. شرکت WesternDigital و شرکت Seagate دو برند محبوب تولید کننده هارد دیسک هستند. درمورد ساخت همزمان چندین پوشه بیشتر بدانید !
حافظه اصلی (RAM):
رم یا حافظه اصلی نقش بسیار مهمی در سرعت یک کامپیوتر را دارد و به همین خاطر اهمیت آن بسیار زیاد است. هر چقدر ظرفیت آن بالاتر باشد سرعت computer بیشتر می شود. شرکت Kingston و شرکت Corsair از جمله محبوب ترین برندهای تولید کننده RAM هستند.
کارت گرافیک (VGA):
کارت گرافیک وظیفه پردازش تصویر را بر عهده دارد و انتخاب آن برای کار با نرمافزارهای گرافیکی و طراحی و همچنین بازیهای کامپیوتری خیلی تأثیرگذار است. دو برند NVIDIA و AMD تنها سازندگان چیپ های کارت گرافیک هستند.
پاور (Power):
پاور یا منبع تغذیه وظیفه تأمین برق تمامی قطعات یک کامپیوتر را بر عهده دارد و انتخاب درست آن عمر قطعات ما را بالاتر میبرد. اصلیترین خصوصیت یک پاور توان خروجی آن است که بر حسب وات بیان می شود. 3 شرکت Cooler Master و Tsco و Green محبوب ترین تولید کنندگان پاور هستند.
کیس (Case):
یک جعبه فلزی است که تمام قطعاتی که در بالا به آن اشاره کردم داخل آن جای میدهیم تا یک کامپیوتر شکل ظاهری بسیار عالی داشته باشد. انتخاب کیس از لحاظ جنس بدنه و تعداد فن بسیار اهمیت دارد. شرکت Deepcool و شرکت Green از جمله محبوب ترین تولید کنندگان کیس با کیفیت هستند.
نرمافزار رایانه
به هر آن چیزی از computer گفته میشود که نمیتوان به آن دست زد و فیزیکی نیستند. مثلاً ویندوز و یا برنامههای نصبشده بر روی آن مثل نرمافزار ورد. پس از نصب ویندوز و درایور، اکنون سیستم ما آماده کار است. برای اینکه بتوانیم از حداکثر توان یک کامپیوتر استفاده کنیم باید نرمافزارهای مخصوص به کار خود را روی آن نصب کنیم. نرمافزارها بهصورت کلی به دودسته تقسیمبندی میگردند.
نرمافزارهای عمومی و کاربردی:
یک سری نرمافزارها هستند که کارهای عمومی انجام میدهند و برای همه افراد کارایی دارد و قابلاستفاده است. چند مورد از نرمافزارهای کاربردی به شرح زیر است:
- مجموعه نرمافزارهای آفیس (Office)
- Word – جهت تایپ کردن و نوشتن مقاله استفاده میگردد.
- Excel – جهت ساخت جداول و محاسبات توسط فرمول استفاده میگردد.
- PowerPoint – جهت ساخت پرزنتیشن و ارائه مطالب استفاده میگردد.
- Outlook – جهت مدیریت ایمیل ها و تقویم کاری شخصی استفاده میگردد.
- نرمافزار Adobe Acrobat / Adobe Reader
برای ویرایش و نمایش فایلهای متنی با پسوند PDF استفاده میگردد.
- نرمافزارهای مرورگر اینترنت (Browser)
گشتوگذار در اینترنت و باز کردن صفحات وبسایتها توسط این نرمافزار انجام میشود.
- نرمافزار Nero
جهت رایت و کپی اطلاعات کامپیوتر بر روی CD یا DVD انجام میگردد.
- نرمافزارهای اجرای فایلهای تصویری و فایلهای موسیقی.
- نرمافزار Internet Download Manager
جهت مدیریت و کنترل فایلهای دانلود شده از اینترنت قابلاستفاده است.
نرمافزارهای تخصصی:
- نرمافزار Autocad
مربوط به نقشهکشی تأسیسات و طراحی آن است.
- نرمافزار Adobe Photoshop
مربوط به کارهای گرافیکی و ویرایش عکس است.
- نرمافزار Adobe Audition
مربوط به ویرایش فایلهای صوتی و موسیقی است.
- نرمافزار SQL Server
مربوط به مدیریت پایگاه داده است.
کاربرد رایانه چیست؟
یک پاسخ جزئی و دقیق برای این سوال که computer چه کاربرد هایی دارد وجود ندارد. رایانه ها کاربرد های زیادی در زندگی دارند و همان طور که پیش تر خواندید کم تر کسب و کاری وجود دارد که بدون کمک رایانه ها سر پا بماند. به همین دلیل در ادامه به سوال کاربرد کامپیوتر چیست؟
کاربرد رایانه به کاربردهای مختلفی از تکنولوژی رایانه در زندگی انسان اشاره دارد. با توجه به پیشرفت فناوری، رایانهها در تمامی زمینههای زندگی انسان کاربرد دارند و به صورت گسترده ای در ادارات، صنایع، آموزش، تحقیقات، سلامت، ارتباطات، سرگرمی و غیره مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان مثال:
- کاربرد رایانه در حوزه اداری: رایانهها در ادارات و شرکتها به منظور انجام کارهای مرتبط با حسابداری، مدیریت منابع انسانی، مدیریت پروژهها و غیره مورد استفاده قرار میگیرند.
- کاربرد رایانه در حوزه صنعت: رایانهها در صنایع مختلف برای کنترل و مدیریت فرآیندهای تولید، طراحی، تحلیل دادهها و غیره استفاده میشوند.
- کاربرد رایانه در حوزه آموزشی: رایانهها در حوزه آموزش به منظور ارائه آموزش های آنلاین، طراحی نرم افزارهای آموزشی، مدیریت دانشجویان و غیره استفاده میشوند.
- کاربرد رایانه در حوزه تحقیقات و پژوهش: رایانهها در حوزه تحقیقات علمی به منظور انجام محاسبات پیچیده، تجزیه و تحلیل دادهها، شبیهسازیهای علمی و غیره مورد استفاده قرار میگیرند.
- کاربرد رایانه در حوزه سلامت: رایانهها در حوزه سلامت برای نگهداری پروندههای پزشکی، پایش بیماریها، پیشبینی و تشخیص بیماریها و غیره استفاده میشوند.
- کاربرد رایانه در حوزه ارتباطات: رایانهها به منظور ارتباطات انسانی، شبکههای اجتماعی، ارسال و دریافت پیامها و غیره به کار میروند.
- کاربرد رایانه در حوزه سرگرمی: رایانهها در حوزه سرگرمی به منظور بازیهای کامپیوتری، فیلمها، موسیقی، عکاسی و غیره استفاده میشوند.
در کل، کاربرد رایانه در تمامی زمینههای زندگی انسان نقش مهمی دارد و با توجه به پیشرفت فناوری، کاربردهای آن درزمینههای مختلف از جمله اینترنت اشیاء، هوش مصنوعی، گرافیک رایانهای، رباتیک، بلاکچین و غیره همچنان در حال گسترش است.
کاربرد رایانه در پزشکی
در سی تی اسکن، آزمایش اسپیرمتری، دستگاه های سنگ شکن کلیه و کیسه صفرا، عمل چشم با لیزر و …
کاربرد کامپیوتر در صنعت
کنترل موشک و ترافیک، امور حسابداری و انبارداری، امور حقوق و دستمزد پرسنل، بانکداری و …
کاربرد رایانه در گرافیک
ساخت انیمیشن، نقشه کشی، طراحی پوستر، ترسیم مدار برق، ساخت بازی های computer و انیمیشن، سینما
علاوه بر موارد گفته شده کاربرد های کامپیوتر در زندگی روزانه نیز بر هیچ کس پوشیده نیست و همه ما روزانه چه به طور مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم به صورت مداوم در حال کار کردن با کامپیوتر هستیم.
آیا این مقاله برای شما مفید بود ؟ درمورد عمر مفید قطعات کامپیوتر بیشتر بدانید ! درمورد واتساپ بیشتر بدانید !