تفاوت رم و رام در چیست؟ حافظه های RAM و ROM دو نوع کاملا متفاوت از حافظه ها هستند که در کامپیوتر مورد استفاده قرار می گیرند اما هر دوی انها برای ذخیره سازی داده ها و دسترسی سریعتر به داده های موجود مورد استفاده قرار می گیرند. با سید علی ابراهیمی در این مقاله همراه باشید .
تفاوت RAM و ROM در چیست ؟
با توجه به کاربردهای ROM و RAM، یک کامپیوتر به هر دو نوع حافظه نیاز دارد. در حقیقت الان که مشغول خواندن این مطلب هستید حافظه RAM مشغول کار است، اما زمانی که کامپیوتر شخصی خود را روشن می کنید، سیستم برای راه اندازی خود از حافظه ROM استفاده می کند.
رم ( RAM ) چیست ؟
حافظه رم یا Random access memory یک جزء سخت افزاری کامپیوتر است که در آن برنامهها، سیستم عاملها و دادههایی که در حال استفاده هستند، ذخیره میشود تا پردازنده بتواند آنها را به سرعت بازیابی کند. به عنوان مثال مرورگر اینترنتی که برای خواندن این صفحه استفاده میکنید، در رم بارگذاری و اجرا شده است. رم یکی از سریعترین انواع حافظه است که به کامپیوتر این قابلیت را میدهد تا به سرعت بین کارها جابجا شود. اینکه چه میزان کار را میتوانید به صورت همزمان انجام دهید یا چه بازیهایی را اجرا کنید، علاوه بر پردازنده و کارت گرافیک، بستگی به اندازه رم موجود در کامپیوتر شما دارد.
رم به سیستم شما اجازه میدهد با سرعت بالا به دادههای مورد نیاز دسترسی داشته باشد و در نتیجه رم تأثیر بالایی بر سرعت عملکرد سیستم شما دارد.
کاربرد رم (RAM)
به دلیل خاصیت موقت بودن آن، رم نمیتواند دیتا و دادههای دائم را روی خود ذخیره کند. رم دقیقاً مانند حافظه کوتاهمدت یک انسان میماند؛ درحالی که یک هارد دیسک دقیقاً همانند حافظه بلندمدت انسان است! حافظه موقت انسان درگیر امور لحظهای و فوری میشود، ولی در یک لحظه نمیتواند بیش از مقدار معینی داده را مدیریت کند. وقتی حافظه کوتاهمدت یک نفر پر میشود، باید یک سری دادههای آن به حافظه بلندمدت منتقل و یک سری بهدردنخور آن حذف شوند.
انواع رم کامپیوتر چیست ؟
دو گونه متفاوت از رم وجود دارد: استاتیک یا ثابت و دینامیک یا متغیر. رم دینامیک یا DRAM زمان دسترسی حدود ۶۰ نانو ثانیه (یک میلیاردم ثانیه) را مقدور میسازد، در حالی که SRAM یا رم استاتیک زمان دسترسی ۱۰ نانو ثانیه دارد. با وجود این، DRAM به دلیل هزینه کمتر آن بیشتر مورد اقبال و استفاده است.تفاوت اصلی بین رم (RAM) و رام (ROM) در چیست ؟
چهقدر رم (RAM) نیاز است؟
مقدار رمی که موردنیاز هرکس است، بستگی به استفاده هر کاربر دارد. مثلاً اگر شما اهل ادیت و تدوین ویدیو هستید، بهتر است سیستمی با حداقل 16 گیگابایت رم داشته باشید. یا مثلاً برای اجرای برنامه فتوشاپ و ویرایش عکسها، به حداقل 3 گیگابایت رم نیاز دارید. ولی دقت داشته باشید که اگر در کنار همین فتوشاپ، برنامههای دیگری هم باز کنید، ممکن است حتی سیستمی با رم 8 گیگابایتی هم کند شود.
هنگامی که درمورد یک گوشی صحبت میکنیم و میگوییم نسخه 8 و 128 دارد، عدد 8 آن عددی است که مربوط به حافظه موقت یا رم است. بسیاری از گوشیهای میانرده امروزه در دو نسخه با دو رم مختلف عرضه میشوند تا کاربران متناسب نیاز و بودجه خود، نسخه مناسب را انتخاب کنند.
رام ( ROM ) چیست ؟
برخلاف رم، حافظه رام نوعی حافظه است که دادهها از قبل بر روی آن ثبت شدهاند و این مورد از تفاوتهای اصلی حافظه رم و رام است. رام که مخفف Read only memory نوعی حافظه است که پس از خاموش شدن کامپیوتر، دادههای خود را حفظ میکند و برای ذخیره دادهها به جریان الکتریکی وابسته نیست. در این حافظه، قسمتهایی که تغییر نمیکنند، ثبت و ذخیره میشوند.
رام و یا همان حافظه فقط خواندنی یعنی شما فقط می توانید حافظه را بخوانید. این به معنای فضای استاتیک و پایدار ROM، فقط برای ذخیره داده ها است.
رام (ROM) و کاربرد آن در گوشی
رام (ROM) در گوشی، بخشی از حافظه ذخیرهسازی کلی تلفن همراه محسوب میشود. درواقع رام آن بخش غیرقابل دسترس در حافظه داخلیتان است که کاربران نمیتوانند روی آن دادهای بنویسند.
قسمت رام گوشی، جایی است که سیستمعامل از آن به اجرا در میآید. کمپانی سازنده گوشی، رام مخصوص خودش را روی گوشی نصب میکند و کاربران عموماً در حالت عادی نمیتوانند تغییری در آن ایجاد کنند. برخی کاربران که میخواهند تلفن اندرویدیشان حال و هوای خودش را داشته باشد، اقدام به نصب کاستوم رام یا رامهای شخصی خود میکنند.
اما کلمه «ROM» در دنیای گوشیهای هوشمند، معنای متفاوتی پیدا کرده. مردم اکثراً از کلمه «ROM» به عنوان یک کلمه جایگزین برای حافظه داخلی استفاده میکنند. این یک اشتباه است! رام به معنای حافظه داخلی ذخیرهسازی گوشی نیست!
مقایسه حافظه رم و رام
پیش از این به بارزترین تفاوت حافظه ram و rom اشاره شد، اما در این بخش با تفاوتهای بیشتری از این دو حافظه آشنا خواهیم شد و از ابعاد مختلف آنها را مقایسه خواهیم کرد.
ذخیره دادهها
بارزترین فرق حافظه رم با رام، همانطور که پیش از این هم چند بار به آن اشاره شد، در نوع نگهداری دادهها است. رام نوعی حافظه غیر فرار است که در صورت خاموش شدنکامپیوتر اطلاعات را در خود ذخیره میکند. از طرف دیگر رم یک حافظه فرار است و تا زمانی که کامپیوتر روشن است دادهها را در خود نگه میدارد. خرید حافظه رم باید با توجه به این نکات صورت گیرد.
شکل و محل قرارگیری
رم یک تراشه نازک و مستطیل شکل است که در شکاف مادربرد قرار میگیرد، در حالیکه رام معمولاً یک درایو نوری است که از نوارهای مغناطیسی ساخته شده و به صورت کلی از رم کوچکتر است. البته نکته قابل ذکر این است که اندازه هر دو حافظه با توجه به کاربرد آنها متفاوت است.
گنجایش
در کامپیوترها یک رام معمولاً چند مگابایت داده را میتواند ذخیره کند (این ظرفیت معمولا 4 تا 8 مگابایت است). از طرف دیگر، حافظه رم نیز با گیگابایت اندازهگیری میشود و در ظرفیتهای بالایی عرضه میشود.
سرعت
رم از نظر سرعت بر رام غلبه میکند، بسیار سریعتر به دادهها دسترسی پیدا میکند و بر سرعت پردازش رایانه اثر میگذارد. علت تفاوت سرعت در حافظههای کامپیوتر، این است که رام با سرعت چند مگابایت بر ثانیه دادهها را میخواند، در حالی که رم همین کار را با سرعت چند گیگابایت بر ثانیه انجام میدهد؛ این به معنی سرعتی چند صد برابر بیشتر از رام است.
فرق رم و رام چیست ؟
عمده ترین تفاوت RAM و ROM این است که رام پس از قطع جریان انرژی نیز اطلاعات را حفظ می کند، اما رم این توانایی را ندارد.
به عبارت دیگر ROM برای ذخیره سازی دائمی اطلاعات و RAM برای ذخیره سازی موقت است.
تراشه ROM یک وسیله ذخیره سازی غیر فرار است، یعنی برای حفظ اطلاعات ذخیره شده روی آن به منبع برق ثابت نیازی نیست. در مقابل یک تراشه RAM فرار است و هنگام قطع جریان برق هرگونه اطلاعاتی که روی آن ثبت شده است، از بین می رود.
مقایسه حافظه رم و رام
- رم مخفف Random Access Memory است و ROM مخفف Read Only Memory .
- رام یک حافظه فرار است و با رفتن برق و یا Restart شدن سیستم اطلاعات موجود در آن از بین می رود.
- رام یک حافظه غیرفرار است و با رفتن برق و یا Restart شدن سیستم اطلاعات موجود در آن از بین نمی رود.
- رم یک حافظه خواندنی و نوشتنی است در حالیکه ROM فقط یک حافظه خواندنی است.
- اطلاعات موجود در ROM فقط یکبار توسط کارخانه سازنده در آن نوشته می شوند.
- اطلاعات موجود در RAM هر بار توسط نرم افزارهای مختلف سیستم و سیستم عامل تغییر می کند .
مقایسه ROM و RAM
RAM | ROM | |
داده ها | نمی تواند بدون برق اطلاعات را نگه دارد. | می تواند بدون برق داده ها را حفظ کند. |
ذخیره سازی | یک حافظه ذخیره سازی موقت است. | یک حافظه ذخیره سازی دائمی است. |
عملکرد | یک چیپ است که برای اجرای نرم افزارها و تمام اعمال کامپیوتر به کار می رود. | هنگام روشن شدن کامپیوتر پردازنده برای راه اندازی سیستم از آن استفاده می کند.. |
سرعت | نوشتن داده ها روی RAM سریعتر است. | نوشتن روی ROM کندتر بوده و فقط در بعضی از انواع آن امکان پذیر است. |
رام های اصلی با رام های کاستوم چه تفاوتی دارند؟
اندروید متن باز است و از این رو هر توسعه دهندهای امکان ویرایش کد، کامپایل مجدد و بازنشر آن برای گستره متنوعی از ابزارها را در اختیار دارد. کاربران با نصب رامهای مختلف میتوانند رابط گرافیکی و شیوۀ تعامل با ابزارهایی مثل تلفنهای همراه یا تبلتها را تغییر دهند.
رامها توسط جامعۀ کاربران اندروید توسعه داده میشوند؛ در اغلب موارد تعدادی از برنامهنویسان حرفهای دست به دست یکدیگر داده و با تشکیل یک گروه، این کار را صرفا به خاطر علاقۀ خود انجام میدهند. به همین خاطر اکثر رامها به صورت کاملا رایگان عرضه میشوند. این رامها را کاستوم ROM مینامند و رام موجود روی دستگاه اندروید در هنگام خریداری راROM اصلی میگویند.
تفاوت رم و رام چیست ؟
همچنین رام در درجه اول، هنگام راه اندازی یک کامپیوتر مورد استفاده قرار می گیرد درحالی که رم تنها زمانی که سیستم عامل بارگیری شد در عملیات های عادی به کار می رود. تراشه RAM می تواند بسته به ظرفیتی که دارد از ۱ تا ۲۵۶ گیگابایت اطلاعات را ذخیره کند، اما تراشه ROM تنها می تواند چند مگابایت، معمولا بین ۴ تا ۸ مگابایت را در هر تراشه ذخیره می کند.
چه تفاوتی بین RAM و ROM وجود دارد؟
- RAM مخفف Random Access Memory است و ROM مخفف Read Only Memory
- RAM یک حافظه فرار است و با رفتن برق و یا Restart شدن سیستم اطلاعات موجود در آن از بین می رود
- ROM یک حافظه غیرفرار است و با رفتن برق و یا Restart شدن سیستم اطلاعات موجود در آن از بین نمی رود
- RAM یک حافظه خواندنی و نوشتنی است در حالیکه ROM فقط یک حافظه خواندنی است
- اطلاعات موجود در ROM فقط یکبار توسط کارخانه سازنده در آن نوشته می شوند
- اطلاعات موجود در RAM هر بار توسط نرم افزارهای مختلف سیستم و سیستم عامل تغییر می کند
- ROM دارای انواع مختلفی می باشد که قابل نوشتن در شرایط خاص می باشند که به EPROM معروف هستند
- RAM ها از نظر ساختاری به دو دسته SRAM و DRAM تقسیم بندی می شوند
تفاوت رم و رام در گوشی
همونطور که متوجه شدید موقع خرید گوشی باید به حافظه RAM توجه کنید! چون این حافظه هر چقدر ظرفیت بیشتری داشته باشه گوشی شما میتونه میزان بیشتری از اطلاعات را پردازش کنه و طبیعتا سرعت و قدرت گوشی بالا تر میره. از طرفی هم حافظه ROM هیچ ارتباطی به کاربر نداره و کمپانی های سازنده گوشی هم هیچ اطلاعاتی از ظرفیت حافظه ROM به کاربر نمیدن. پس اگر یه روزی قصد خرید گوشی داشتید و فروشنده گفت حافظه ROM این گوشی 128 گیگابایته بهش بگید که داره اشتباه میکنه و اون حافظه داخلیه گوشیه نه حافظه ROM! امیدوارم این مطلب موقع خرید گوشی به کارتون بیاد. ممنون که تا انتهای این مطلب همراه ما بودید!
کاربرد رم گوشی چیست؟
سی پی یو از حافظه رم برای پردازش دادههای اپلیکیشنها و برنامههای در حال اجرا استفاده میکند و بازیابی اطلاعات برنامهها با وجود حافظه رم سریعتر انجام میشود و در نتیجه عملکرد دستگاه بالا میرود.
کاربرد رام گوشی چیست؟
رم در گوشیهای هوشمند ثابت است و امکان ارتقا ندارد. به همین ترتیب رام نیز بهصورت فیزیکی قابل ارتقا نیست.
آیا این مقاله برای شما مفید بود ؟ درمورد مقایسه خرید RAM و SSD بیشتر بدانید !