
تفاوت حافظه HDD و SSD | اس اس دی چیست؟ مزایا SSD چیست ؟
تفاوت حافظه HDD و SSD | اس اس دی چیست؟ مزایا ssd چیست ؟
امروزه در دنیای کامپیوتر و یا لپ تاپ ها، فضای ذخیره سازی که وظیفه در برداشتن اطلاعاتی همچون فایل ها، تصاویر، ویدیوها، بازی ها و … را بر عهده دارد با نام دیسک سخت و یا هارد دیسک شناخته میشود.درایوهای ذخیرهسازی اس اس دی یا (SSD یا Solid State Drives بهمعنای درایو حالت جامد یا درایو الکترونیکی)، و حافظه اچ دی دی (HDD یا Hard Disk Drives بهمعنای درایو هارد دیسک)، یکی از مهم ترین بخشهای یک لپتاپ یا کامپیوتر شخصی هستند. حال برای اینکه بدانید کدام یک از این هارد ها برای شما مناسب است، در ادامه با سید علی ابراهیمی همراه باشید.
هارد دیسک درایو یا هارد HDD چیست؟
عبارت HDD مخفف عبارت «Hard Disk Drive» یا دیسک درایو سخت است که به هارد دیسک سنتی اشاره دارد. درواقع حافظه HDD محلی برای ذخیره سیستم عامل، فایلها و پوشههای شما است. به طور کلی هارد دیسک از یک صفحه دایرهای شکل تشکیل شده است که با کمک یک هد خواندن و نوشتن، اطلاعات از روی آن خوانده میشود و یا بر روی آن نوشته خواهد شد.
حالا هرچه دیسک که محل ذخیره اطلاعات است سریعتر بچرخد، عملیاتی که به آن محول شده است سریعتر خواهد بود. درنتیجه میتواند بر روی سرعت پاسخگویی در انجام کارهای مختلف نیز تأثیرگذار باشد. درواقع نتیجه این عمل را میتوانیم در کارهایی که سیستم عامل انجام میدهد و یا مدت زمانی که به نصب یک برنامه اختصاص مییابد مشاهده کنیم.
حافظه SSD چیست؟
حافظه SSD مخفف عبارت (Solid State Drive) است و تکنولوژی جدیدی در زمینه ذخیره سازی اطلاعات کامپیوتری است که میتوان نمونه آن را در لپ تاپ های مدرن امروزی مشاهده کرد.هارد SSD هیچ بخش متحرکی ندارد و کار بخش متحرک را حافظه NAND انجام خواهد داد. با این حساب میتواند با سرعت بالاتری کارهایی مانند بوت شدن سیسم عامل را انجام دهد.
حالا هرچه ظرفیت NAND بیشتر باشد به این معنی است که حافظه SSD میتواند اطلاعات بیشتری را ذخیره کند. تکنولوژیهای جدید بکار رفته در حافظه NAND اجازه میدهند تا حافظه های SSD بتوانند ظرفیت بالاتری مانند دیسکهای سنتی نیز داشته باشند.
تفاوت حافظه HDD و SSD چیست؟
HDD و SSD را میتوان از جنبههای مختلف همچون، قیمت، ظرفیت و اندازه مورد بررسی قرار داد.لازم به ذکر است اولین و مهمترین موردی که در زمینه خرید یک کامپیوتر یا درایو ذخیرهسازی مورد توجه قرار می گیرد قیمت است که ما در ادامه علاوه بر قیمت، تفاوت این دو حافظه را از دیگر جنبهها بررسی خواهیم کرد.
مقایسه قیمت اس اس دی با اچ دی دی: کدامیک ارزانتر است؟
به طور کلی قیمت حافظه های SSD از قیمت هارد درایو های سنتی گرانتر است. البته SSD نیز انواع مختلفی دارد که مدلهای جدیدتر گرانتر خواهند بود. درواقع هارد SSD با درگاه SATA III ارزانتر از انواع SSD هستند که از درگاههای جدیدتر یعنی M.2 پشتیبانی میکنند.
در حالی که هارد SSD با درگاه SATA III از هارد دیسکهای سنتی یعنی حافظه HDD زیاد گرانتر نیستند و تنها مدلهای جدید که از فناوریهای به روزتری استفاده میکنند، گرانتر هستند.
مقایسه ظرفیت اس اس دی با اچ دی دی:ظرفیت کدام بیشتر است؟
امروزه حافظههای HDD معمولاً ظرفیتی معادل ۴۰ گیگابایت تا ۱۲ ترابایت دارند. در حالی که گاهی شاهد ظرفیتهای بیشتری نیز در سیستمهای کامپیوتری ویژه هستیم. این روزها داشتن یک هارد درایو ۲ گیگابایتی قیمت مقرونبهصرفهای برای کاربران عادی دارد که البته فضای زیادی را نیز برای ذخیره دادهها در اختیاران کاربران قرار خواهد داد.
همچنین هارد درایوهای ۸ تا ۱۲ ترابایتی، امروزه در سرورهای شبکه و دستگاههای قدرتمندی که برای ذخیره سازی نسخههای پشتیبان مانند NAS در نظر گرفته شدهاند، مورد استفاده قرار میگیرند.
ظرفیت کدام بیشتر است ؟
پس با توجه به این موضوع توصیه میشود که از چند هارد کوچکتر برای ذخیره دادهها استفاده شود تا اینکه بخواهید از یک هارد با ظرفیت بالا استفاده کنید. به این دلیل که اگر درایو به هر دلیلی خراب شود، شما ضرر بیشتری میکنید و دادهها و اطلاعات بیشتری را از دست خواهید داد.
از این رو اگر دادههای خود را در درایوهای مختلف داشته باشید با خراب شدن یک هارد اطلاعات کمتری را از دست خواهید داد. در اینصورت ایده خوبی است که از یک حافظه SSD کم ظرفیت ۱۶۰ یا ۲۵۶ گیگابایتی برای کارهایی همچون لود شدن سیستم عامل و … استفاده کرد و برای حجم زیاد دادهها از حافظههای HDD کمک گرفت.
مقایسه سرعت اس اس دی با اچ دی دی: سرعت عملکرد هر کدام چگونه است؟
در مقایسه و حافظه SSD و HDD سرعت موردی است که بسیار مورد توجه قرار میگیرد. درواقع میتوان تفاوت اصلی را در این مورد مشاهده کرد. همانطور که پیش از این نیز اشاره کردیم، حافظه SSD از سرعت بالایی در ذخیرهسازی و لود اطلاعات برخوردار است:
سرعت حافظه HDD
سرعت حافظه SSD
از آنجایی که هیچ بخش حرکتی در هارد اس اس دی وجود ندارد، سرعت آن نیز به نرخ تعداد دور در دقیقه(RPM) بستگی ندارد. بلکه فناوری بکار رفته و پشتیبانی از اتصال مورد نظر در سرعت آن تعیین کننده خواهد بود.
با این حال در صورت استفاده از اتصالات بهینهتر، شاهد سرعت به مراتب بالاتری نیز در مقایسه با سرعت حافظه HDD خواهیم بود. در این راستا سرعت حافظه SSD با اتصال M.2 چیزی در حدود ۱.۲ تا ۱.۴ گیگابایت در ثانیه است.
همچنین در برخی از انواع این نوع از درایوها کاربران حتی میتوانند شاهد انتقال اطلاعات به میزان ۲.۲ گیگابایت در ثانیه نیز باشند. بنابراین اگر به دنبال سرعت ذخیره سازی و کارایی بیشتری هستید، حافظه SSD از گزینههای مناسب است.
بررسی تفاوت حافظه SSD و HDD از جنبههای دیگر
علاوه بر مواردی که گفته شد، مسائل دیگری هم هستند که در زمان خرید یک هارد دیسک باید در نظر گرفته شود. از آنجا که اس اس دی دارای هیچ قسمت متحرکی نیست، استحکام بیشتری نیز دارد و این موضوع باعث خواهد شد تا این نوع حافظه ذخیره سازی برای دستگاههای قابل حمل مانند لپتاپ و موبایل انتخاب مناسبتری باشد.
همچنین هارد SSD انرژی کمتری نسبت به هارد HDD مصرف خواهد کرد. یعنی میتواند انرژی باتری لپ تاپ را برای مدت زمان بیشتری حفظ کند. هرچند این موضوع به نوع حافظه SSD که استفاده میکنید بستگی خواهد داشت، ولی اکثر حافظههای SSD امروزی این مورد را رعایت میکنند.
در نتیجه به طور کلی اگر قصدتان استفاده از چند درایو ذخیرهسازی است، بهتر است از یک اس اس دی کوچکتر بهعنوان درایو اصلی و از چند درایو اچ دی دی بهعنوان درایو بکآپ استفاده نمایید. شاید استفاده از چند درایو اچ دی دی نیازمند فضای فیزیکی زیادی باشد اما مطمئناً ارزشش را دارد.
این کار به شما اجازه میدهد تا در عین بهرهمندشدن از سرعتهای اجرایی بالا بر روی سیستمعامل موردنظرتان، فایلها و اسناد اضافی و موردنیاز، که لزوماً داشتن سرعت بالا برای آنها مطرح نیست را بر روی هاردهای اچ دی دی ذخیرهسازی کنید.
قیمت هارد ssd
درایوهای اس اس دی گرانقیمت هستند و طبعاً لپتاپها و کامپیوترهای شخصی مجهز به آنها، گرانتر از دستگاههای دارای اچ دی دی هستند. علاوه بر ان، اس اس دی هم به لحاظ سرعت عملکرد و هم از نظر میزان مصرف انرژی بهتر از اچ دی دی است. اس اس دی هم سرعت عملکرد بیشتری دارد و هم برق کمتری مصرف میکند که بهدنبال آن، موجب افزایش عمر باتری لپتاپ نیز میگردد.
با این حال، اس اس دیها از نظر میزان ذخیرهسازی دادهها نسبت به اچدیدی ظرفیت کمتری دارند. در نهایت، همه چیز بستگی به هدف و مقصود کاربر در استفاده از هر یک از این درایوها دارد.
آیا این مقاله برای شما مفید بود ؟ نظر شما چیست ؟ ایا تجربه خرید SSD دارید ؟
مایل به ثبت دیدگاه هستید؟