آیا Black Screen of Death یا خطای صفحه سیاه مرگ در ویندوز 10 چیست؟ شما حتما در مورد صفحه آبی مرگ ویندوز 10 یا Blue Screen of Death (BSOD) شنیده اید. صفحه آبی مرگ یک خطای رایج ویندوز است که هنگام بروز خطای سیستم نمایش داده میشود اما B در BSOD همیشه به رنگ آبی نیست. پس با سید علی ابراهیمی همراه باشید !
صفحه مرگ سیاه ( بلک اسکرین ) چیست ؟
صفحه سیاه مرگ پیام خطایی را به شما نمایش نمیدهد به همین دلیل نحوه رفع آن بسیار دشوارتر است. خیلی ساده یک صفحه سیاه به شما نمایش داده میشود که غالبا نشانگر ماوس را در آن خواهید دید و سایر قابلیتهای ویندوز نمایش داده نمیشود. در ادامه چند راهکار رایج برای رفع خطای صفحه سیاه مرگ در ویندوز ۱۰ لیست خواهد شد که میتوانند کمک کننده باشند. درمورد صفحه مرگ قرمز بیشتر بدانید !
متن خطای صفحه مرگ سیاه چیست ؟
در چنین شرایطی این پیغام ظاهر میشود:
Your PC ran into a problem and needs to restart. We’re just collecting some error info, and then we’ll restart for you.
چرا صفحه سیاه مرگ ویندوز ظاهر میشود؟
چرا صفحه مرگ سیاه ظاهر میشود؟ این سوالی است که برای هر کاربری پیش میآید. از این رو به دنبال راه حلهایی برای جلوگیری از ظاهر شدن دوباره آن میگردند. درمورد پارتیشن بندی هارد بیشتر بدانید !
علت خطای صفحه سیاه مرگ در ویندوز ۱۰
دلایل مختلفی میتواند باعث ایجاد صفحه سیاه مرگ در ویندوز ۱۰ شود. اما از شایع ترین انها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نصب ناقص ویندوز ۱۰
- بروزرسانی ویندوز
- خطاهای نرم افزاری و درایور
- گرمای بیش از حد
- مشکل منبع تغذیه
تمام موارد فوق میتوانند منجر به صفحه سیاه در ویندوز شوند. خوشبختانه تمام این موارد قابل حل میباشند.
نصب ویندوز ۱۰ – مراقب صفحه سیاه مرگ باشید!
اگر ویندوز ۱۰ نصب میکنید، چه بخواهید نسخه قبلی خود را ارتقاء دهید و چه بخواهید نرم افزار را روی هارد فرمت شده خود نصب کنید فرقی ندارد، احتمال اینکه صفحه سیاه مرگ به شما نمایش داده شود وجود دارد.
راه اندازی و نصب هنوز در حال انجام است – در این حالت بررسی کنید که چراغ هارددیسک چشمک میزند یا نه. اگر خطای صفحه سیاه ویندوز ۱۰ را مشاهده میکنید به این دلیل است که نصب و راه اندازی ویندوز احتمالا در حال اجرا است اما کند است. در این مواقع ویندوز ۱۰ دراکثر مواقع در عرض ۲ ساعت نصب میشود.
نصب گیر کرده است – اگر این اتفاق افتاد و HDD فعالیتی ندارد، با نگهداشتن دکمه پاور به مدت 5 دقیقه سیستم را خاموش کنید. وسایل جانبی غیر ضروری را جدا کنید و سیستم را روشن کنید و فرآیند نصب را از سر بگیرید.
درایور سیستم آسیب دیده است – در این حالت سیستم را در حالت Safe Mode راه اندازی کنید.
نصب ویندوز ۱۰ و نمایش صفحه سیاه مرگ ممکن است شما را از ادامه کار منصرف کند. اگر سخت افزار قدیمی دارید باید به فکر یک سیستم عامل جایگزین باشید.
نمایش صفحه سیاه مرگ هنگام بروزرسانی ویندوز ۱۰
در سیستم عامل ویندوز ۱۰، صفحه سیاه مرگ میتواند به علت بروزرسانی ناقص ویندوز به وجود بیاید. آنچه معمولا اتفاق میافتد این است که به عنوان بخشی از فرآیند بروزرسانی سیستم راه اندازی مجدد میشود و به شما صفحه ورد به سیستم را نمایش میدهد. اما بعد از وارد کردن رمز عبور؛ صفحه سیله مرگ ویندوز ۱۰ به شما نمایش داده میشود.
حرکت ماوس را میتوانید مشاهده کنید اما در تسکبار هیچ گزینه ای وجود ندارد. برای حل این مشکل کافیست دکمه پاور کامپیوتر یا لپ تاپ خود را نگهدارید تا سیستم خاموش شود. بعد از روشن کردن سیستم باید مشکل شما حل شده باشد، اگر اینطور نشد نکات زیر را دنبال کنید.
اتصال اشتباه یا خطای صفحه نمایش
خطا ویدیو یکی دیگر از دلایل بسیار اریج نمایش خطای صفحه سیاه مرگ ویندوز 10 (Black Screen of Death) است. عدم وجود خروجی ویدیو به معنای نمایش صفحه سیاه مرگ است. اتصال ویدیو خود را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که هر دو انتهای کابل DVI، HDMI یا DisplayPort به درستی در جای خود قرار گرفتهاند و کابل معیوب نیست.
آیا به تازگی مانیتور خود را ارتقاء داده اید؟ اگر این چنین است اطمینان حاصل کنید که اتصال شما میتواند وضوح را کنترل کند. برخی از نسخههای DVI و HDMI قادر به ارائه وضوح بالاتر از 1080p نیستند.
گرمای بیش از حد میتواند باعث بروز خطای صفحه سیاه ویندوز شود
همه سیستمهای کامپیوتر گرما تولید میکنند. این گرما باعث ایجاد مشکلاتی در سیستم میشود. درجه حرارت بالا میتواند باعث هنگ کردن سیستم و آسیب زدن به قطعات داخلی سیستم شود. خوشبختانه سیستمهای کامپیوتری ساخته شدهاند که به محض افزایش دما به طور خودکار خاموش میشوند.
در بسیاری از موارد گرمای بیش از حدی توسط کارت ویدیو و پردازنده ایجاد میشود. اپر پردازنده بیش از حد گرم شود صفحه سیاه مرگ ویندوز بلافاصله نمایش داده میشود. درمورد افزایش سرعت کامپیوتر بیشتر بدانید !
برای حل مشکل Black Screen of Death از سیف مد استفاده کنید
مشکلات نرم افزاری و درایور میتوانند منجر به نمایش صفحه سیاه مرگ شوند که میتوان از طریق سیف مد این مشکل را حل کرد. سیستم را ریستارت کنید و دکمه F8 یا Shift+F8 را نگهدارید. سیستم باید حالا به حالت سیف مد بوت شود.
اگر از این طریق نمیتوانید به حالت سیف کد بروید سیستم را خاموش کنید و دوباره کلیدهای یاد شده را فشار دهید. در سومین بار تلاش، سیستم به طور خودکار وارد حالت سیف مد میشود.
درایورهای خود را به روز کنید
خوب ، اگر کامپیوتر شما در حال خط مشکی تصادفی روی صفحه نمایش سیاه است ، پس باید به روزرسانی های درایور خود را بررسی کنید. درایورهای دستگاه منسوخ شده اغلب باعث نمایش خطاهای صفحه سیاه و منجر به خرابی سیستم می شوند. بنابراین ، برخی از مراحل ساده ذکر شده در زیر را برای به روزرسانی درایور خود دنبال کنید.
رفع صفحه سیاه مرگ ویندوز
برای رفع صفحه مرگ سیاه ویندوز و جلوگیری از بروز مجدد آن میتوانید به روشهای مختلف اقدام کنید. در واقع با توجه به عوامل گوناگون باید مناسبترین روش را برای رها شدن از شر آن انتخاب کرد.
مثلاً اگر ظاهر شدن صفحه مرگ ناشی از مشکلات سخت افزاری باشد، یعنی سخت افزار مشکلدار با سایر سخت افزارها هماهنگی نداشته باشد، باید نسبت به برطرف کردن این مشکل اقدام کرد.
میتوان سخت افزار مورد نظر را تعویض کرد. بهترین کار برای رفع آن مراجعه به یک متخصص و تعمیرکار حرفهای رایانه است. سعی کنید حتیالامکان خصوصا اگر هیچ سررشتهای در این زمینه ندارید، به هیچ عنوان خودتان دست به تعویض قطعه نزنید.
گردگیری قطعات داخلی
همانطور که میدانید درون هر رایانهای خاک مینشیند. فرقی هم نمیکند که رایانه از نوع رومیزی باشد، لپ تاپ باشد یا …
خنک کردن سیستم
یکی از شایعترین دلایل ظهور صفحه سیاه مرگ ویندوز، داغ کردن قطعات داخلی است. همانگونه که میدانید، یک رایانه به دلیل پردازشهایی که انجام میدهد بسیار گرم میشود. این گرما در همه قطعات ظاهر میشود؛ خصوصا پردازنده یا همان CPU که مغز یک رایانه قلمداد میشود.
منبع تغذیه یا پاور را بررسی کنید
آیا میدانستید که حتی یک منبع تغذیه هم میتواند باعث ظهور صفحه سیاه مرگ ویندوز شود؟ آری! چنین چیزی ممکن است! اگر منبع تغذیه یا پاور دچار ضعف و یا سوختگی شده باشد، و یا حتی به وجود آمدن کوچکترین عیبی در آن میتواند سبب چنین چیزی شود. درمورد 5 نشانه خرابی کارت گرافیک بیشتر بدانید !
در صورت امکان، کامپیوترتان را ویروسکشی کنید
همانطور که قبلا هم گفته شد یکی از علل ظاهر شدن صفحه سیاه مرگ ویندوز وجود ویروسهای مخرب است. در صورتی که میتوانید وارد سیستم عامل شوید و کارهای روزمره را انجام دهید، حتما یک آنتی ویروس قوی بر روی آن نصب کنید.
ویندوز را Repair یا تعمیر کنید
قبلا هم گفتیم که حذف یا خراب شدن یک یا چند فایل سیستمی میتواند سبب خراب سازی ویندوز و در نتیجه بُروز صفحه مرگ ویندوز شود. این یعنی ویندوز خراب شده و نیاز به تعمیر دارد. ممکن است که با این کار دیگر صفحه سیاه مرگ ظاهر نشود.
صفحه سیاه مرگ ویندوز 11 چیست و از کجا آمده؟
مایکروسافت برای اولین بار صفحه BSOD را در ویندوز 3.0 استفاده کرد که نشانهای از بروز خطا در هسته ویندوز و یا بررسی اشکال در آن است. در آن زمان این تصویر یک کمک برای متخصصان فناوری اطلاعات و پرسنل پشتیبانی بود چرا که با کدهایی که در صفحه به نمایش در میآمد، میتوانستند خطاهای حافظه و سخت افزاری را شناسایی کنند و به تجزیه و تحلیل آن بپردازند.
پایگاه خبری The Verge در مقالهای عنوان کرده است که مایکروسافت از اوایل هفته جاری اقدام به برخی آزمایشات جدید برای مسائل طراحی ویندوز جدید خود کرده است و در همین راستا، رنگ سیاه را برای صفحه مرگ ویندوز بعدی خود انتخاب کرده اما این تمام ماجرا نیست. با اینکه قرار است رنگ صفحه مرگ ویندوز 11 به رنگ سیاه درآید اما المانهای مختلف این صفحه در نسخه جدید تغییر نکرده است. آن تصویر غم انگیز، کد QR، و کد دلیل توقف فعالیت ویندوز در سر جای خود باقی میمانند. پس فعلا بزرگترین تغییر آن، رنگ آن بوده است. در نسخه پیش نمایش ویندوز 11 یک صفحه مرگ سبز رنگ هم دیده شد که دلیل آن هم استفاده مایکروسافت از این رنگ برای ساخت Windows Insider از سال 2016 بود.